LONDON

TEGELTIJA: Infrastruktura i energetika najvažniji za zapadni Balkan

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da su za razvoj zemalja Zapadnog Balkana najvažniji projekti iz oblasti prometne infrastrukture, energetike i projekti koji se tiču sigurnosti i sprečavanja elementarnih nepogoda.

On je na londonskom Investicijskom skupu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) napomenuo značaj infrastrukturnih radova koji spajaju sjever i jug Bosne i Hercegovine, a za koje je rekao da predstavljaju najskuplje i najteže dionice.

“Sljedeća važna komunikacija koju želimo je povezivanje Sarajeva i Beograda. Za to su pokazali interesiranje drugi investitori, ali ne i EBRD. Srbija ide brže od nas, ali mislim da ćemo i mi naše izvore financiranja tog projekta uspješno okončati”, istaknuo je Tegeltija.

Kako je naveo, povezivanje Crne Gore i BiH na poziciji Šćepan Polje-Foča, jedna je od dionica autoceste koji treba da poveže Sarajevo s Tiranom i taj projekt je EBRD iskazao spremnost financirati.

On je pomenuo i obilaznicu oko Banjaluke koja ima strateški značaj i predstavlja dio autoceste Gradiška – srednja Dalmacija.

Kazao je da sve željezničke pruge podležu modernizaciji, te da je za unapređenje željezničkog prometa važna dionica Zagreb – srednja Dalmacija, preko Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o energetici, kazao je da su potencijali graničnih rijeka do sada neiskorišteni.

Sa Srbijom su, napominje, potpisani sporazumi oko zajedničkog iskorištavanja energetskih potencijala rijeke Drine.

“Najvažniji su nam obnovljivi izvori energije, ali BiH ulaže i u termoelektrane”, rekao je Tegeltija.

Također, kaže Tegeltija, pitanje razmjere šteta i upravljanje štetama na rijekama od vremenskih nepogoda jedno je od ključnih pitanja u sve tri države, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

“Ti projekti jesu skupi i zahtjevni, ali moramo zajedno ući. Postoji potpuna suglasnost o važnosti i spremnosti tih projekata, potrebni su izvori financiranja”, rekao je on.

On se predsjedniku EBRD zahvalio na, kako je naveo, kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, istaknuvši da je EBRD imao najviše povjerenja u BiH od svih globalnih međunarodnih institucija./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img