NAKON SASTANKA S MERKEL

TEGELTIJA: EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, držeći izglede za pristupanje što udaljenijim

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija istaknuo je, na radnom ručku premijera država zapadnog Balkana s kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel u Tirani, da je kriza izazvana širenjem pandemije Covida-19 podsjetila na značaj suradnje, solidarnosti i efikasne koordinacije, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

On je ocijenio da je Berlinski proces podigao regionalnu suradnju na višu razinu i dao značajan doprinos ubrzavanju rješavanja nekih pitanja i unaprijedio povezanost zapadnog Balkana. Prema njegovim riječima, Berlinskim procesom se podstiče investiranje u infrastrukturne projekte i projekte povezanosti, što je osnovni pokretač za ekonomski napredak regije.

Predsjedavajući Tegeltija je istakao da je zajednički cilj – skraćenje maratonskog vremenskog okvira za ostvarivanje napretka u procesu proširenja i pristupanja Europskoj uniji.

– Proširenje EU na zapadni Balkan je dvosmjerni proces i potreban je novi impuls, kako procesu proširenja, tako i procesu pristupanja. Opći je dojam da EU stvara iluziju otvorene politike proširenja, istovremeno držeći izglede za pristupanje što udaljenijim. Promjena ovakve politike bi bila impuls za dinamizaciju reformi – ocijenio je.

Tegeltija smatra da bi, državama zapadnog Balkana, trebalo omogućiti značajniju ulogu i učešće u procesima EU i tješnje veze s EU i prije formalnog ispunjavanja kriterija i uvjeta za članstvo.

Naglasio je da se reforme ne provode radi članstva, već unaprjeđenja kvaliteta života građana, ali da zamor od procesa proširenja, koji je evidentan, nikome ne donosi dobro i usporava sve procese, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH./HMS/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...