PREDSJEDATELJ VIJEĆA MINISTARA BIH

TEGELTIJA: BiH bi do kraja godine mogla potvrditi pristupanje “Malom Shengenu”

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Vukosavlju da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije početka summita u Sofiji, koji je planiran za kraj studenog, mogla potvrditi svoje prisustvo u inicijativi “Mali Shengen”.

Tegeltija je izjavio novinarima da je “Mali Shengen” pitanje vanjske politike BiH, koju vodi Predsjedništvo BiH.

– Kao što znate član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je na prethodnoj sjednici da Predsjedništvo donese odluku o pristupanju BiH tom regionalnom programu, a druga dva člana nisu bila spremna to izglasati, ali su tražili da Vijeće ministara pripremi viđenje što je dobro za BiH kod tog pristupanja – podsjetio je Tegeltija.

Tegeltija smatra da promjena stava oko “malog Shengena” koja dolazi iz Sarajeva i od svih onih političara koji su u jednom trenutku bili protiv ovog regionalnog koncepta, znači da bi BiH prije kraja ove godine, odnosno prije samog summita u Sofiji mogla potvrditi svoje prisustvo u ovoj regionalnoj suradnji, koja je nazvana “Mini Shengen”.

Prema njegovim riječima, “Mali Shengen” će regulirati kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga između pojedinih zemalja, a sve što bude potrebno bit će regulirano kroz međusobne sporazume.

– To neće biti nikakvi zakoni koje ćemo mi morati donositi, već će se to riješiti odnosima između svih zemalja koje pristupe Shengenu – rekao je Tegeltija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije