OBJAVIO AFP

Tajni snimak WHO-a otkrio kako je Kina zataškavala koronu

Snimci s internih sastanaka u WHO-a pokazali su da je ta organizacija jedva dobila od Kine prijeko potrebne informacije na početku pandemije koronavirusa, što je u suprotnosti s prvobitnim pohvalama koje je WHO uputio Pekingu.

Snimci s tog sastanka u koje je agencija AP imala uvid, prikazuju dužnosnike kako se 6. siječnja žale da Peking ne dijeli s ostatkom svijeta podatke potrebne da bi se procijenio rizik koji virus predstavlja za ostatak planete.

Kina je tek 20. siječnja priznala da je koronavirus zarazan, a 30. siječnja WHO je proglasio globalnu opasnost.

“Radimo s vrlo malo informacija. To nikako nije dovoljno da bismo pripremili plan”, rekla je Marija Van Kerkhove, epidemiologinja i tehnička voditeljica WHO-a tijekom pandemije Covida-19.

Šef WHO-a u Kini Gauden Galea kaže na jednom od snimaka da od Kine dobivaju informacije 15 minuta prije nego što se one objave na CHTV-u.

Kako se navodi, ovaj izvješće stiže nakon rastućeg nezadovoljstva međunarodne zajednice zbog kineske reakcije na koronavirus i početak je nezavisne istrage o porijeklu virusa koji je do sada zarazio više od šest milijuna i ubio više od 375.000 ljudi širom svijeta./Tanjug/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Hrvatska zainteresirana za gospodarsku suradnju

O mogućnostima gospodarske suradnje te poslovnom ambijentu i posljedicama pandemije koronavirusa razgovarano je tijekom današnjeg posjeta veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Ivana Sabolića članovima...