TAJNI IZVJEŠTAJ CIA: Rusija se angažirala na izborima u SAD-u i pomogla Trumpu

Rusija se uplela u američke predsjedničke izbore ne bi li pomogla Donaldu Trumpu da pobijedi, ocijenila je CIA u tajnom dokumentu koji je objavio Washington Post, nakon odluke Baracka Obame da se istraže navodi o hakerskim napadima tijekom predizborne kampanje.

Trumpovi suradnici su odmah odbili zaključke CIA-e rekavši da su analitičari koji su ih donijeli “isti oni koji su govorili da je (bivši irački predsjednik) Sadam Husein posjedovao oružje za masovno uništenje”.

No, nešto više od mjesec dana nakon izbora na kojima je republikanac pobijedio u utrci s demokratkinjom Hillary Clinton, ostaju pitanja o tome kakvo je bilo rusko upletanje u kampanju.

Nekoliko sati nakon odluke Baracka Obame da obavještajne službe “temeljito istraže što se dogodilo u izbornom procesu 2016.”, list Washington Post je otkrio da je CIA u tajnom dokumentu zaključila da su osobe povezane s Moskvom poslale mrežnoj stranici WikiLeaksu, među ostalim, hakirane elektronske poruke o računima bivšeg voditelja kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, Johna Podeste i demokratske stranke.

“Obavještajna zajednica ocjenjuje da je ruski cilj bio osigurati prednost jednom kandidatu, pomoći Trumpu da pobijedi”, rekao je za Washington Post visoki dužnosnik upoznat s izvještajem koje su obavještajci podnijeli senatorima.

Post ipak napominje da dokumenat CIA-e nije izvještaj u pravom smislu i ne odražava stajalište svih sedamnaest američkih obavještajnih agencija.

Potonje ipak ne raspolažu nikakvim dokazima da su čelnici Kremlja “naredili” posrednicima da hakirane e-mailove pošalju WikiLeaksu, rekao je za list dobro obaviješten izvor.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange odbija tvrdnje da je Rusija njime manipulirala u predizbornoj kampanji.

Po ovom dokumentu CIA-e, Moskva je djelovala preko “posrednika” kako se ne bi izravno miješala.

Bijela kuća je obećala da će upoznati kongresnike s rezultatima istrage koju je zatražio Obama, ali ističe da će oni sigurno sadržavati osjetljive informacije koje se neće moći iznijeti u javnosti.

“Mora biti jasno: ovo nije pokušaj preispitivanja izbornih rezultata”, istaknuo je Eric Schultz, glasnogovornik američke vlade./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img