KOMŠIĆIZACIJA SDA Bakirov novi ključ za otključavanje “bosanske brave” ili rušenje “bh kuće”

Kako ga povijest ne bi upamtila isključivo kao sina „oca” Bošnjaka Bakir Izetbegović je odlučio zaigrati novu igru i SDA, stožernu bošnjačku stranku, otvoriti za Hrvate i Srbe, transformirati je iz bošnjačke u bosansku stranku, a  sebe predstaviti ideologom nove  bosanske nacije.

Piše: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Boraveći jučer u Goraždu Izetbegović je kazao kako ideju za taj politički podhvat, crpi baš od svoga oca Alije, koji je svojevremeno kazao: „Bosanska brava otključava se ključem s tri zubca, bošnjačkim, srpskim i hrvatskim”. – A mi imamo samo jedan zubac- bošnjački. Ako su Srbi i Hrvati mogli biti u Armiji BIH i ginuti za ovu zemlju, zašto onda ne bi mogli  biti i u SDA, otvorit ćemo im vrata“, najavio je Izetbegović junior.

Ideja da se bošnjačka stranka s najvećom bazom glasača u BiH otvori Srbima i Hrvatima načelno je hvale vrijedna.

Međutim, iz Izetbegovićevih riječi dade se iščitati da  „nova“ SDA ne računa na pridobivanje simpatija  ( i glasova) Hrvata i  Srba. On vrata SDA otvara asimiliranim Hrvatima i Srbima, dakle novim komšićima.   Bakir baca rukavicu u lice SDP-u i DF-u, preuzimajući od njih recept korištenja asimiliranih Srba i Hrvata, kao sredstva majorizacije ova dva naroda, najprije  u FBiH.. Izetbegović je najavio i promjenu stranačkog statuta kako bi u organima SDA bila određena kvota za Srbe i Hrvate.

Ideolog nove političke “bosanštine”  zacijelo se zapitao zašto bi SDA usmjeravala glasove tamo nekim deeflijama i Komšićima, kada mogu imati svog, esdeaovog Komšića.

Uostalom, ovakav slijed događaja po kojem SDA preuzima način djelovanja lažne građanske ljevice je logičan. U SDA su se vjerojatno upitali zašto bi majorizirali Hrvate i Srbe preko posrednika (SDP, DF, NS) i onda s njima dijeliti politički plijen ako to mogu uraditi sami.

Politički “iskorak” Bakira Izetbegovića bi doista mogao biti poguban za Hrvate, ali i Srbe, u FBiH. Ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona prema presudi Ljubić . Umjesto da na sljedećim izborima usmjerava glasove Komšiću, SDA može “višak glasova” usmjeriti nekom svom, SDA-ovom Komšiću. Umjesto da mjesta potpredsjednika FBiH prepušta SDP-ovom, ili DF-om Srbinu, može izabrati svog SDA-ovog Srbina. Ne izmjeni li se Izborni zakon i uputstvo SIP-a za izbor izaslanika u Dom naroda FBiH (koje je suprotno presudom Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”) ostane na snazi, SDA bi, nakon sljedećih izbora, mogla imati svoje Hrvate iz većinski bošnjačkih županija (i Srbe) u Domu naroda, umjesto da  ta mjesta prepušta SDP-ovim i DF-ovim Hrvatima i Srbima.

Uz uvjet da „perestrojka“ SDA pod mentorstvom Bakira Izetbegovića uspije, ovakav razvoj događaja mogao bi im poslužiti i za unutarbošnjački obračun sa kvazigrađanskim strankama iz Sarajeva. Time bi preuzeli njihov modus operandi, a time i dio tradicionalnih glasača tzv. ljevice. Ostaje za vidjeti bi li takav scenarij rezultirao i gubitkom dijela tradicionalnih glasača SDA, tzv. džematlija..

Bakir, dakle, da zaključimo, ne računa na glasove Hrvata i Srba, već da s nekoliko bošnjačkih Srba i Hrvata u redovima SDA, majorizira ta dva naroda u FBiH.. Izravno- bez (dosadašnjih) posrednika- lažnoljevičarskih stranaka. Bakirov ključ za otključavanje bosanske brave, neodoljivo podsjeća na onaj Miloševićev, kojim je srpski vožd otključavajući vrata- srušio kuću./HMS/

Najnovije