Tadžikistan uhitio devet osoba povezanih s napadom na rusku koncertnu dvoranu

– Tadžikistan je uhitio devet osoba osumnjičenih za povezanost s masovnom pucnjavom u ruskoj koncertnoj dvorani prošlog petka, kao i s militantnom islamističkom skupinom koja je preuzela odgovornost za napad, rekao je Reutersu tadžikistanski sigurnosni izvor. 

Četvorica osumnjičenih napadača koji stoje iza najsmrtonosnijeg napada u Rusiji u posljednjih 20 godina državljani su Tadžikistana. Uhićeni su s još sedmero osumnjičenih, a neki od njih također dolaze iz bivše sovjetske srednjoazijske države, prenosi Hina.

Odbor za državnu sigurnost Tadžikistana priveo je devet osoba u ponedjeljak u gradu Vahdatu. Osumnjičeni se sada nalaze u glavnom gradu Dušanbeu, rekao je izvor, ali nije otkrio pojedinosti.

Najmanje 143 osobe ubijene su u napadu na koncertnu dvoranu blizu Moskve.

Tadžikistan, član sigurnosnog bloka predvođenog Rusijom i sjedište ruske vojne baze, okupio je obitelji osumnjičenih napadača kako bi ih ruski istražitelji mogli ispitati u Dušanbeu, rekli su izvori Reutersu.

Većinski muslimanska nacija od 10 milijuna stanovnika na granici s Afganistanom uvelike ovisi o doznakama radnika migranata koji rade u Rusiji. Gospodarstvo te zemlje bilo je razoreno u građanskom ratu 1990-ih.

Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu, a američki dužnosnici rekli su da imaju obavještajne podatke koji pokazuju da je napad izveo afganistanski ogranak mreže, Islamska država Horasan (ISIS-K).

Ruski istražitelji objavili su u četvrtak da su pronašli dokaz da su napadači bili povezani s “ukrajinskim nacionalistima”. Sjedinjene Države odmah su odbacile tu tvrdnju kao neutemeljenu propagandu.

Kijev je snažno zanijekao bilo kakvu umiješanost u napad na koncertnu dvoranu./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img