Szijjártó s Konakovićem: Cilj nam je ubrzati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU

Šef mađarske diplomacije Péter Szijjártó nakon susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, razgovarao je i s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Konaković je, kako prenosi N1, na konferenciji za novinare ponovio da Mađarska podržava europski put BiH.

“Ono što smo danas s posebnom pažnjom otvorili kao temu jeste i ova formalna podrška u procesu koji je težak, za koji BiH nije dovoljno spremna a tiče se otvaranja pregovora i prolaska kroz ove sve tehničke, komplicirane procedure. Mađarska je ponudila, mi prihvatili tu vrstu pomoći asistencije u smislu prolaska kroz sve naporne pregovore koji nas u ovom trenutku, nadam se od ožujka čekaju”, rekao je Konaković.

Također, Konaković i njegov mađarski kolega potpisali su i akcijski plan BiH i Mađarske o pojačanoj podršci integracija BiH ka EU.

Szijjártó je kazao da Mađarska od prvog srpnja preuzima predsjedavanje Vijećem EU. Od Zapadnog Balkana, kaže EU može dobiti novu svježinu i polet.

“Jedan od glavnih ciljeva predsjedavanja Mađarske jeste da ubrza EU integracije zemalja Zapadnog Balkana jer smatramo da bi to donijelo mir i stabilnost i u ovoj regiji. Svi koji usporavaju proces EU integracija Zapadnog Balkana idu protiv zemalja kako Zapadnog Balkana i EU a u EU ima članica koje javno podržavaju proširenje a kada se sastanemo u zatvorenom krugu govore sasvim drugačije”, rekao je on.

Podsjećamo, nakon sastanka s Dodikom šef mađarske diplomacije je rekao da je njegova zemlja protiv politike sankcija./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img