Szijjártó: Jedan od prioriteta Mađarske je ubrzanje procesa integracije zapadnog Balkana u EU

Jedan od prioriteta Mađarske je proces ubrzanja integracije zemalja zapadnog Balkana u EU, rekao je Peter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Mađarske, nakon sastanaka s predsjednikom RS Miloradom Dodikom u Banjoj Luci.

– Na pragu smo presjedavanja Mađarske EU, i jedan od naših prioriteta bit će proces ubrzavanja EU zemljama zapadnog Balkana. Europskoj uniji je potrebna svježa energija, a zapadni Balkan je regija koja to može osigurati – naglasio je Sijarto.

Szijjártó smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom dijelu svijeta i da je za uspješno ubrzavanje integracija neophodno da EU s poštovanjem razgovara s partnerima sa zapadnog Balkana.

– Sve zemlje članice EU kao i njene institucije trebaju poštovati stavove i odluke zemalja zapadnog Balkana. Trebaju se poštovati i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo birati svoje predstavnike, i mi trebamo poštovati to pravo – naglasio je Szijjártó.

On je naglasio da želi da proširenje bude uspješno, i da ne bude nikakvog ucjenjivanja od EU.

– Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji predstavnik sa zapadnog Balkana stavi pod sankcije. Bit ćemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć zapadnom Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovdje žive – poručio je šef mađarske diplomacije. /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img