NAKON PET TJEDANA PADA

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte porasle više od 3,5 posto

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog su tjedna porasle, prvi put nakon pet tjedana pada, što se zahvaljuje očekivanjima da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju, a da će se potražnja oporaviti kada se zaustavi širenje koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela proteklog tjedna skočila 5,2 posto, na 57,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,6 posto, na 52,05 dolara.

Nakon pet tjedana pada, tijekom kojih su potonule gotovo 20 posto, prošlog su tjedna cijene nafte porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, od kojega je dosad u Kini umrlo više od 1.770 ljudi, dok je novozaraženih oko 70.500.

Kako su nedjeljama tvornice u Kini bile zatvorene, analitičari pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Nakon produženih novogodišnjih blagdana, u Kini se radnici posljednjih dana vraćaju na posao, no taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga, naprimjer, analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto.

U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Nada u to, kao i niz poticajnih gospodarskih mjera kineskih vlasti, prošlog su tjedna podržali cijene nafte.

– Čini se da se cijena nafte posljednjih dana počela oporavljati, a poboljšano raspoloženje odražava se i u stabilizaciji cijena dionica na azijskim burzama- kaže analitičar BNP Paribasa Harry Tchilinguirian.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će zbog izbijanja koronavirusa naftna potražnja u prvom tromjesečju na godišnjoj razini pasti po prvi put od financijske krize u 2009. godini.

Zbog pada potražnje Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, razmatraju daljnje smanjenje proizvodnje, na ukupno 2,3 milijuna barela dnevno.

I dok OPEC već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju.

U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je proteklog tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugi tjedan zaredom – za dva postrojenja, na njih ukupno 678, prenosi SEEbiz./Fena/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

HNK MOSTAR

U Velikom tjednu online dvije predstave prigodne tematike

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nastavlja s online emitiranjem svojih predstava. Na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka 2020., emitiranje je započelo kazališnom uspješnicom „Predstava...