Svjedok otkrio plan terorističkog napada u BiH

Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kao prvi svjedok na suđenju za terorizam rekao je da je nakon saznanja da Maksim Božić sprema napad izvršeno njegovo praćenje i snimanje, te je pronađeno oružje u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići, piše Birn.

Istražitelj SIPA-e – čije ime je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno objavljivati – kazao je da je informaciju da optuženi Božić planira izvršiti teroristički akt dobio u veljači 2018. godine od zaštićenog svjedoka.

“Dobijamo informaciju da planira napad na SIPA-u i Ministrastvo unutarnjih poslova (MUP) Tuzlanskog kantona. Da traži oružje i snimanje oporuke u kojoj bi iznio svoj plan napada prije realizacije, a nakon toga da se objavi javnosti”, rekao je svjedok i pojasnio da je isti svjedok Božića prijavio i u ljeto 2017.

Uhićen po tjeralici

Prema riječima svjedoka, nakon prvog prijavljivanja Božić je praćen i uhićen po tjeralici za nedozvoljeno držanje oružja, a iz zatvora je izašao krajem listopada 2017., te je SIPA ponovo u veljači dobila informaciju da i dalje planira napad.

Istražitelj je pojasnio da su posebne istražne radnje protiv Božića ponovo započete u ožujku 2018.

Svjedok je naglasio da je SIPA otkrila da Božić oko 30 dana boravi u Hastorovoj kući u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići.

“Radi se o objektu koji je okarakteriziran kao paradžemat i mjesto okupljanja povratnika sa sirijskog ratišta”, kazao je svjedok.

Kako je rekao istražitelj SIPA-e pretres je izvršen 10. travnja 2018., a u kući su zatečeni Božić i Hastor.

Zastave i fotografije Islamske države

“U objektu su pronađene zastave i fotografije tzv. Islamske države, a u fotelji automatska puška, sedam ručnih bombi, 400 komada streljiva za pušku, tri borbena prsluka koji se mogu koristiti i za druge svrhe, pismo Mevlida Jašarevića i telefoni”, ispričao je svjedok.

Mevlid Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 28. listopada 2011. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u Zenici.

U optužnici, podignutoj 3. srpnja ove godine, navodi se da je Božić planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uvjete za izvršenje terorističkog čina, u namjeri da zastraši stanovništvo i destabilizira političke i ustavne strukture BiH.

“Božić je u više navrata ostvarivao kontakt s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, među kojima i s Hastorom, te planirao i preduzimao radnje na stvaranju uvjeta za izvršenje terorističkog čina, nastojeći da nabavi novac i kupi oružje veće ubojite moći i to RPG, puškomitraljez M84, ručne bombe, streljivo i granate kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu i zgradu Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona”, stoji u optužnici.

Na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da je Hastor rekao da je oružje nabavio od osobe iz Foče, te da je Božić bio kooperativan kao i da nije ni na koji način pokušao da spriječi pretres.

Na ovom ročištu je saslušana još jedna službenica SIPA-e, koja je potvrdila da je sačinjavala zapisnik o pronađenim stvarima u Hastorovoj kući.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. listopad./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

U POLICIJSKOJ AKCIJI U BJELJINI

Srbijanska starleta Tijana Ajfon dovela djevojke na grupnu prostituciju, pronađeni i kokain i oružje

Tijana Maksimović (28) iz Rume, koja je poznata kao starleta Tijana Ajfon, uhiećena je u srijedu u Bijeljini zbog sumnje da je na žurku...