Svi su čuli za Fendera, no što zapravo znate o njemu?

Prije 110 godina rođen je Leo Fender, američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata, čije su električne gitare Fender ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća, a proslavili su ih i neki od najvećih rock gitarista kao što su Jimi Hendrix ili Eric Clapton.

Clarence Leonidas Fender rođen je 10. kolovoza 1909. u Anaheimu u Kaliforniji,  a umro je 21. ožujka 1991. u Fullertonu, nedaleko od rodnog mjesta. Još u mladosti ga je zanimala elektronika te počinje graditi pojačala za akustične gitare, a 1950. godine predstavlja svoju prvu električnu gitaru Broadcaster, a potom i model Telecaster.

Riječ je o prvim gitarama punog tijela s dodatnim ‘pickupovima’ koje su dovele do novog zvuka i rock glazbe. Fender četiri godine kasnije premijerno prikazuje model Stratocaster koji dodatno popularizira novi zvuk i rock and roll.

Fender gitare ključne za razvoj glazbe 20. stoljeća

”Nastanak rock and rolla sredinom pedesetih imao je prirodnih saveznika, poput rastuće televizijske industrije koja je uz radijske stanice bila glavni popularizator nove glazbe, ali je ponajviše korespondirao s obnovom industrije instrumenata, poput izuma električne gitare koju je uveo Fender s Broadcasterom 1950. pa zatim Lester William Polsfuss s Gibson Les Paul gitarama 1952″, smatra Hrvoje Horvat, publicist, novinar i rock kritičar iz Zagreba.

Ocjenjuje da su upravo njih dvojica dali amplificirano “oružje”, “abecedu” zvuka i novi rječnik nadolazećim rock, jazz, blues i inim glazbenicima.

Fenderova uloga, kaže Horvat, jedna je od ključnih za razvoj glazbe 20. stoljeća. Njegove gitare punog tijela “dovele su do sasvim novog zvuka zbog kojeg su rock i pop glazba postale to što jesu”.

S Horvatovom ocjenom slaže se Denis Mujadžić Denyken, glazbenik, producent, snimatelj i aranžer koji je radio s eminentnim glazbenim imenima kao što su Majke, Hladno pivo, Pips, Chips & Videoclips, Jinx, Zabranjeno Pušenje, Vatra i Arsen Dedić.

“Leo Fender je oblikovao svijet popularne glazbe svojim instrumentima kao nitko prije ili poslije njega. Električnoj gitari pristupio je kao potpuno novom instrumentu baziranom na realnim zahtjevima i potrebama glazbenika “na terenu”, slušajući i uvažavajući njihovu povratnu informaciju, što je dovelo do izrade pouzdanih instrumenta koji su izdržali test vremena”, ističe Mujadžić.

Ocjenjuje kako je pristupačna cijena tajna Fenderovih gitara koje su “vrlo ekspresivne” u rukama velikana kao što su Hank Marvin, Jimi Hendrix, Eric Clapton, Rory Gallagher, Mark Knopfler ili David Gilmour, čiji je “crni Strat” nedavno postigao rekord kao najskuplje prodana gitara u povijesti postigavši cijenu od gotovo četiri milijuna dolara.

“Ne treba zaboraviti da nisu samo gitaristi profitirali od Fenderovog genija već i basisti velikani kao Jaco Pastorius, John Paul Jones, John Deacon ili legenda Motowna James Jamerson, svirajući na Fender Jazz Bass ili Precision bass gitarama”, podsjeća Mujadžić.

‘Najveći nakon Tesle’

Horvat tvrdi kako je Leo Fender modelirao “glavu” električne gitare “mašinicama” za uštimavanje žica prema obliku tamburica koje je u Kaliforniji vidio kod hrvatskih iseljenika.

Tamburica je imala vijke za zatezanje žica poredane u niz, za razliku od klasične gitare na kojoj su raspoređene po tri sa svake strane “glave” instrumenta.

Govoreći o Fenderovom radu, Mujadžić iznosi kuriozitet da tvorac jedne od najpopularnijih električnih gitara nije svirao gitaru.

“’Prema nekim legendama, nije ih znao ni naštimati, ali je njima zauvijek promijenio pejzaž moderne glazbe te izgradio neke od najboljih glazbenih instrumenata svojim neumornim I znatiželjnim duhom istraživača’’, zaključuje Mujadžić.

Davor Viduka, zaljubljenik u Fenderove gitare, autor i gitarist Kawasaki 3P-a, Kojota, Greaseballsa, Majki i Pips, Chips & Videoclipsa, za sebe kaže kako je “izraziti fenderoljubac” od svoje 17. godine kada je kupio svoj prvi Stratocaster iz 1979. godine.

“Nakon neke kopije Les Paula imao sam osjećaj da mi prsti lete i da mogu odsvirati sve što poželim. Za mene je Leo Fender najveći izumitelj nakon Nikole Tesle”, smatra Viduka.

Dodao je kako su o utjecaju Fender gitara na povijest rock and rolla ‘’zasluženo napisane debele knjige’’.

“Uvijek su postojale dileme kao što su Beatlesi ili Stonesi, Sex Pistols ili The Clash i Gibson ili Fender. Ja sam oduvijek bio u Beatles, The Clash i Fender ekipi. Iako imam petnaestak gitara, među kojima su i četiri ‘custom’ rađene samo za mene, na koncertima najčešće sviram dva najdraža Fendera, od njih ukupno sedam, koliko ih imam”, kaže Viduka.

To su, precizirao je, Telecaster iz 1976. i Stratocaster iz 1979. jer su jednostavno najbolje. “Koju god novu gitaru kupio, kada krenem na koncert ili u studio, te dvije gitare su mi neizostavne. Dragi Leo, sretan ti 110. rođendan gdje god bio”, poručuje Viduka./H/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije