SVEMOGUĆI DENIS: Zvizdić preuzima čelne pozicije izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini

Iako se unutar bosanskohercegovačke javnosti očekivalo da ipak neće doći do demokratskog presedana s obzirom da 6. kolovoza dolazi do rotacije na mjestu predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH, odnosno kako će ipak doći do formiranja novog Vijeća ministara, domaća javnost ipak će biti svjedok nečega što je u modernom poimanju demokratskog ustroja vlasti neshvatljivo. Naime, po prvi put na prostoru europskog kontinenta jedan čovjek će preuzeti i obavljati u isto vrijeme dužnost prvog čovjeka i izvršne i zakonodavne vlasti, piše Hrvatski Medijski Servis.

U kakvu smijuriju se pretvaraju najvažnije institucije svjedoči i sama izjava Zvizdića kako u tome ne vidi ništa sporno, jer je sve po zakonu. Doista, radi se o jednom od niza primjera svih manjkavosti Izbornog zakona koji je aktualan. Naime, Središnje izborno povjerenstvo (SIP BiH) istaknulo je da trenutni zakon nalaže da aktualni predsjedavajući Vijeća ministara ostaje na tom mjestu do izbora novog gdje je napravljen katastrofalni i poražavajući propust oko nespojivosti ovih dvaju funkcija, no takvo ismijavanje demokratskog ustroja ne smeta ni Zvizdiću ni bošnjačkom političkom vodstvu.

Na tragu ovog presedana sada postaje jasno da na čelnim pozicijama izvršne i zakonodavne vlasti na državnoj razini Bošnjaci imaju čak četiri čovjeka od kojih pojedinci obavljaju više različitih i apsolutno nespojivih funkcija.

Tako će Denis Zvizdić u narednih osam mjeseci biti na čelu zakonodavne vlasti u Zastupničkom domu PS BiH te predsjedavajući Vijeća ministara tko zna još koliko. Bakir Izetbegović je na čelu Doma naroda PS BiH do kraja listopada, dok u neustavnom Predsjedništvu Bošnjaci imaju svoja dva člana od kojih je Komšić tek nedavno preuzeo funkciju predsjedavajućeg, a nakon njega dolazi Džaferović.

Radi li se zapravo o matrici koju Bošnjaci zapravo i priželjkuju da imaju apsolutnu dominaciju nije teško zaključiti. Ovakav način uspostave i preklapanja nespojivih funkcija je odraz jasne politike koju Bošnjaci već odavno guraju kao dominantnu politiku i vlastito viđenje države gdje bi superiornost kroz institucionalni ustroj imali upravo oni kao najbrojniji narod.

S obzirom na super moći Zvizdića ne treba čuditi da primjerice, na čelo VSTV-a dođe upravo Zvizdić. Uzme li se na trenutak u razmatranje kakvu vrstu nasrtaja radi bošnjačka obavještajna mašinerija preko OSA-e te sve bolje sposobnosti Mektića kao twitteraša uz svesrdnu potporu prvog bošnjačkog pera Avde Avdića, u bližoj budućnosti treba očekivati Zvizdića kojem bi i čak jedan Erdogan itekako zavidio./HMS/

Najnovije