Svemirski otpad oštetio kinesku svemirsku stanicu, astronauti popravljaju

Nakon što je oštećena udarom svemirskog otpada, astronauti su uspjeli “popraviti” kinesku svemirsku stanicu Tiangong tijekom dvije svemirske šetnje.

Astronauti misije Shenzhou 17 u proteklom su razdoblju izveli dvije svemirske šetnje izvan svemirske postaje Tiangong, od kojih je druga bila 1. ožujka. Kineski mediji izvijestili su da je došlo do manjeg i djelomičnog nestanka struje nakon što su ostaci udarili u solarne panele stanice, piše Klix.

Dvije svemirske šetnje bile su uspješne, potvrdila je kineska svemirska agencija CMSA na konferenciji za novinare ovog tjedna, izvještava kineska novinska agencija Xinhua, a sada se rade planovi za razvoj obrane od svemirskog otpada u orbiti.

“Glavni modul svemirske postaje Tianhe doživio je djelomični gubitak napajanja zbog udara svemirskog otpada na kabele solarnih krila”, objavila je agencija.

Trenutno se ne zna jesu li to mikrometeoroidi ili svemirski otpad koji je napravio čovjek, no obje vrste predstavljaju prijetnju postaji Tiangong kao i Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Količina svemirskog otpada stvorenog ljudskom aktivnošću u svemiru raste. Američki NORAD (North American Aerospace Defense Command) nadzire više od 43.000 objekata u svemiru. Kada je riječ o aktivnim satelitima, u svibnju 2023. bilo ih je više od 7500, a većina ih pripada tvrtki SpaceX, odnosno njenoj mreži Starlink.

Kontrolori ISS-a, u suradnji s NORAD-om, morali su skloniti stanicu s puta svemirskog otpada više od 30 puta od lansiranja njezinih prvih modula 1998. godine. Pravila su stroga, a manevri se moraju izvoditi ako svemirski otpad uđe u područje “kutije za pizzu” veličine 4 x 50 x 5 kilometara s ISS-om u središtu.

Kineska postaja također je izvela nekoliko manevara iz istih razloga, a sada se razmatraju mjere za sprječavanje problema u budućnosti. Prvi modul stanice Tiangong, nazvan Tianhe, lansiran je 2021. godine.

Kinezi tvrde da imaju sposobnost točnog predviđanja orbita te da imaju optimizirane procedure za upozoravanje na sudar i izbjegavanje sudara u svemiru, kao i smanjenje stope lažnih uzbuna za 30 posto.

Nadolazeće mjere uključuju više videonadzora za Tiangong pomoću kamere visoke rezolucije postavljene na robotsku ruku stanice, a posada misije Shenzhou 18 dobila je zadatak instalirati dodatna pojačanja, tj. zaštitu za cijevi, kablove i ključnu opremu.

NASA djeluje odvojeno od Kine u svemiru od 2011. godine, a direktiva poznata kao Wolfov amandman zabranjuje bilateralne sporazume i koordinaciju između NASA-e i kineskih državnih tijela bez izričitog odobrenja Kongresa.

Nedavno su NASA i Kina formirale neovisne koalicije za istraživanje Mjeseca. Gotovo 40 zemalja potpisalo je NASA-in Artemis sporazum, a među posljednjim potpisnicima su Švicarska, Švedska i Slovenija. Kina surađuje s Rusijom, a novi partneri su im Nikaragva, Azijsko-pacifička svemirska organizacija i Arapska unija za astronomiju i svemirske znanosti./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img