ZASJEDANJE U MAROKANSKOM RABATU

Svečanosti sv. Tripuna novo hrvatsko kulturno dobro na UNESCO popisu nematerijalne baštine

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u srijedu je na zasjedanju u marokanskom Rabatu jednoglasno donio odluku o upisu „Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicija bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske je u suradnji s udrugama Bokelja, kandidiralo proslavu svetog Tripuna i kolo svetog Tripuna – tradiciju bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj, za zaštitu i upis ovog kulturnog fenomena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, kako bi potvrdilo njegovu vrijednost i značaj ne samo kao nacionalne, već i kao dijela svjetske baštine.

Foto: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske

-Današnji upis priznanje je svima onima koji su ulagali napore i skrbili da se nematerijalno dobro sačuva od nestajanja, a i snažan poticaj da ono i nadalje živi, provođenjem i poduzimanjem raznovrsnih mjera njegove zaštite. Ova iznimna baština dokaz je tisućljetne nazočnosti Hrvata na području Boke Kotorske i duboko je ukorijenjena u mentalitet ljudi i danas je važan dio njihovog života. Istovremeno, ta vrijedna baština predstavlja trajnu sponu između prošlosti i budućnosti Bokelja kao aktivnih aktera u življenju i očuvanju iste od zaborava za buduće generacije koje će je onda prenositi svojim budućim generacijama”, objavljeno je jučer na službenim internetskim stranicama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U priopćenju je pojašnjeno da su svoj doprinos očuvanju ovoga nematerijalnoga dobra dali Bokelji koji su posljednjih desetljeća i stoljeća obilježavali proslavu sv. Tripuna ponosno je čuvajući od zaborava i prenoseći mlađim generacijama već dugi niz godina.

Izaslanstvo Ministarstva kulture i medija RH

-Prenošena, čuvana i dokumentirana zahvaljujući brojnim naraštajima njezinih nositelja te mnogobrojnim društvima za njegovanje tradicije, posebice na mjesnim razinama, kao i putem brojnih muzeja i znanstvenih ustanova, nematerijalna kulturna baština u Republici Hrvatskoj štiti se u kontinuitetu, navodi se u priopćenju za javnost Ministarstva kulture i medija RH.

Nakon što je odluka donesena, ministrica kulture i medija RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je uputila video-poruku zahvale na podršci, članovima Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine, Tajništva Konvencije iz 2003. te svim članovima kulturnog sektora i državama članicama koje promiču Konvenciju za zaštitu nematerijalne kulturne baštine.

Izrazila je Obuljen Koržinek, kako se dodaje, veliki ponos novim hrvatskim, devetnaestim upisom nematerijalnog kulturnog dobra na UNESCO-ovim Popisima.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske

„Zahvaljujem svima koji ovu vrijednu nematerijalnu baštinu čuvaju i prenose mladim generacijama. Nadam se i vjerujem da će ovaj upis doprinijeti valorizaciji i zaštiti ovog fenomena u Hrvatskoj, ali istovremeno biti i podsjetnik na važnost obnove, prezentacije i promocije kulturne baštine koju su Hrvati stoljećima stvarali u prostoru Boke Kotorske i koja danas mora biti poveznica Hrvatske i Crne Gore“, poručila je Obuljen Koržinek.

Konferencija Odbora za nematerijalnu baštinu nastavlja se do kraja ovog tjedna, a razmotrit će se još dvije kandidature u kojima sudjeluje Hrvatska – multinacionalna nominacija Tocati – festival tradicijskih igara za Registar dobrih praksi i multinacionalna nominacija tradicije uzgoja Lipicanera za Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Foto: Ministarvo kulture i medija RH

Na konferenciji u Rabatu sudjeluju članovi hrvatskog izaslanstva, glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, glavna tajnica Povjerenstva za UNESCO Rut Carek i stalna predstavnica RH pri UNESCO-u Gordana Genc.

Iz Ministarstva kulture i medija RH podsjetili su i da se blagdan svetog Tripuna slavi 3. veljače, kada se osim u Kotoru u kojem je običaj nastao, sveta misa i Proslava svetog Tripuna održavaju u organizaciji Hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku.

Svečanost sv. Tripuna u Rijeci | Foto: Ministarvo kulture i medija RH

“Nakon svete mise ispred crkve pleše se Kolo svetom Tripunu, kao dio proslave štovanja svetog Tripuna. Toga dana, okupljaju se brojni Bokelji kako bi sudjelovali u proslavi koja se ponavlja i prenosi stoljećima s generacije na generaciju među Bokeljima u Hrvatskoj”, zaključeno je u objavi Ministarstva kulture i medija RH./HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img