Hrvatski Medijski Servis

SVEČANOST U SKOPLJU Na prisegu Pendarovskom došli Vučić, Thaci, Meta, Radev…

Prvi predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je danas i službeno stupio na dužnost, poručio je da će biti predsjednik svih građana – i onih koji nisu glasovali za njega, kao i onih politički neopredijeljenih.

U svom prvom obraćanju u svojstvu šefa države istaknuo je da smatra da Sjeverna Makedonija ima dobre odnose sa svim susjedima, što je, ističe, posebno važno imajući u vidu zemljopisni položaj njegove zemlje i strukturu stanovništva.

Pendarovski je kazao da će raditi posvećeno na provedbi najvažnijih državnih interesa, da će povećati diplomatsku aktivnost kako bi država što prije postala članica NATO-a i otpočela proces pristupanja EU.

Inauguracija je održana u makedonskom Sobranju.

Na početku je intonirana himna, a zatim je Pendarovski dao svečanu izjavu pred zastupnicima, članovima vlade, vjerskim poglavarima, prvim ljudima vojske, diplomatskim korom i gostima iz inozemstva, čime je službeno počeo njegov petogodišnji mandat, prenosi Tanjug.

Svečanosti je nazočio sad već bivši predsjednik Ðorđe Ivanov, kao i prethodni predsjednik Branko Crvenkovski, supruga poginulog makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog, načelnik Glavnog stožera makedonske vojske, guvernerka Narodne banke, poglavari vjerskih zajednica, predstavnici sudske vlasti.

Svečanosti su nazočili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bugarski predsjednik Rumen Radev, albanski predsjednik Ilir Meta, predsjednik Kosova Hashim Thaci, ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović, šef grčke diplomacije Jorgos Katrugalos, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kajmakči i predstavnik slovenačkog predsjednika Boruta Pahora.

Pendarovski je prvi predsjednik Sjeverne Makedonije nakon promjene imena države, a peti od stjecanja samostalnosti Makedonije./Fena/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte