Svečanost povodom proglašenja Mostara Europskim gradom vina Dionisio za 2024.

Svečanim programom u organizaciji Grada Mostara, Vanjskotrgovinske Bosne i Hercegovine, USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (USAID Turizam) i članica Vinske ceste Hercegovine, u utorak, 19. ožujka bit će proslavljena prestižna titula Europskog grada vina Dionisio 2024., koju je Europska mreža gradova vina (RECEVIN) dodijelila Mostaru.

Domaćin dr. sc. Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara, ugostit će brojne domaće i međunarodne goste koji će tijekom događaja imati priliku saznati više o Vinskoj cesti Hercegovine i sudjelovati na profesionalnom umrežavanju, degustaciji hercegovačkih vina i službenoj ceremoniji dodjele titule Europskog grada vina Dionisio 2024.u Mostaru.

RECEVIN je europska mreža vinskih gradova. Od 2012. godine RECEVIN dodjeluje nagrade pod nazivom “Europski Grad Vina i Europski Grad Vina Dionisio” u cilju prepoznavanja europskih gradova koji se ističu podrškom i promocijom vinske kulture.

Titula Europskog grada vina Dionisio nije samo dokaz kvalitete vina proizvedenih u mostarskom području, već i posvećenosti Mostara očuvanju i promidžbi vinogradarske baštine. Ovo priznanje slijedi uspješni mandat Toulousea kao Europskog grada vina Dionisio 2023., pozicionirajući Mostar u srce europske vinogradarske kulture i otvarajući nove puteve za kulturni i ekonomski razvoj.

Ova titula i cjelokupno predstavljanje grada Mostara kao europskog grada vina je značajan korak za Mostar, kao kulturni i ekonomski centar Hercegovine, koji se sada ističe kao polazna tačka vinske kulture ovog područja.

Titula također predstavlja priznanje za cjelokupnu Vinsku cestu Hercegovine, kulturnu rutu koja pored Mostara obuhvaća i gradove/općine Čapljinu, Čitluk, Ljubuški, Stolac i Trebinje.

Vinska cesta Hercegovine članica je paneuropske kulturne rute Iter Vitis Vijeća Europe, koja promiče neke od najistaknutijih europskih vinskih destinacija uz njihove jedinstvene krajolike, autentičan način života te kulturno-povijesnu i materijalnu baštinu.

Osnovana 2007. godine od strane Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije, Vinska cesta Hercegovine prošla je različite razvojne faze da bi 2022 bila revitalizirana od strane Vanjskotrgovinske/ Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH), uz podršku USAID Turizam projekta.

Danas Vinskom cestom Hercegovine rukovodi VTK BiH u suradnji s gradovima/općinama Čapljina, Čitluk, Mostar, Ljubuški, Stolac i Trebinje uz podršku USAID Turizam.

Vinska cesta Hercegovine kontinuirano postaje vidljivija i privlačnija u širim međunarodnim krugovima, a europsko priznanje Mostara kao grada vina je dokaz tome.

Dodjela titule Europskog grada vina Dionisio 2024. Gradu Mostaru označava početak godine ispunjene događajima kojima je cilj promidžba izvrsnog vina i vinogradarske baštine regije o čemu se više informacija može pronaći na stranici https://hwr.ba/mostar-wine-city/.

Oficijelni program povodom proglašenja Mostara Europskim gradom vina Dionisio za 2024. godinu počet će sastankom umrežavanja u utorak, 19. ožujka u 11.00 sati u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

Ovom događaju će prisustvovati predstavnici vinskih regija iz Europe (Portugala, Italije, Azerbajdžana, Moldavije, i dr.), i udruženja poput Iter Vitis-a i RECEVIN-a, kao i domaći predstavnici javnih institucija, vinarske i turističke industrije. Svrha sastanka bit će predstavljanje i promocija Grada Mostara i Vinske ceste Hercegovine i identificiranje prilika za suradnju i partnerstva na međunarodnoj razini, priopćeno je iz Grada Mostara./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img