TUZLA

Svečano otvorena XXII. Međunarodna likovna kolonija Breške

Sinoć je u prepunoj župnoj crkvi svečano otvorena XXII. Međunarodna likovna kolonija Breške. Dvadesetdrugi međunarodni susret uspio je i ove godine okupiti umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije, koji će već narednih tjedan stvarati prekrasna djela okruženi prirodnim ljepotama Brežaka.

Otvorenju ovogodišnje kolonije nazočili su istinski ljubitelji umjetnosti koji iz godine u godinu pružaju potporu umjetnicima ali i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“.

Okupljenima se na samom početku obratio Ivica Kovačević predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli, i poželio dobrodošlicu gostima, a umjetnicima poželio ugodan rad u narednim danima.

„Želim iskazati veliko zadovoljstvo da smo u ovako velikom broju. Zahvalio bi svima koji su i ove godine uz Breške, koloniju i Napredak. Zamoliti ćemo sve one koji su bili uz nas sve ove godine da i nastave, a mi ćemo nastojati prikazati dobre i kvalitetne sadržaje kako bismo oplemenili živote svih nas koji živimo na ovom prostoru. Mi smo ovdje narednih pet dana i želim pozvati sve goste da posjete naše drage umjetnike tijekom ove kolonije“, kazao je Kovačević.

Da je vrijeme istinski pokazatelj kvalitete dokazuju godine ustrajnosti kolonije, o kojoj ne možemo govoriti a da ne spomenemo i veliku potporu Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli ali i franjevaca u Tuzlanskoj županiji. Upravo o ustrajnosti govorio je i gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Željko Nikolić.

„Čovjek je ograničen vremenom i prostorom u kojem živi. Vrijeme u kojem mi živimo nije nimalo jednostavno za sve nas. Ipak mi odgovaramo ovom vremenu najbolje kako znamo, ovom likovnom kolonijom dokazujemo da se javim dno vrijeme može oplemeniti dobrim stvarima. A kada govorimo o prostoru najbolje će se dokazati kakav je on, zapravo, kada umjetnici završe svoja djela. Svim umjetnicima bi poželio sretan rad i blagoslovljeno vrijeme koje će ovdje provesti“, kazao je fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli.

Ovogodišnja kolonija okupila je 14 umjetnika, a među umjetnicima našla su se poznata imena koji su već dugogodišnji učesnici likovne kolonije. Neki od njih su: Kristina Livančić, Marija Krivić, Saša Zečević, Katarina Galić, Mehmed Klepo, Rebeka Abdagić, Trpimir Grgić, Davor Paponja, Ivan Perak, Aleksandar Marković, Marina Trogrlić, Merima Ibrišimović, Merima Turbić Mahmutović i Vinko Lamešić.

Tradicionalna kolonija prepoznata je kao jedan od najznačajnijih projekata HKD Napredak, ne samo tuzlanske podružnice, već i unutar cjelokupne Napretkove obitelji. Od strane Grada Tuzle i Tuzlanske županije Likovna kolonija „Breške“ prepoznata je kao projekt od značaja i za grad i za županiju, a trud i zalaganje napretkovaca u organizaciji, prepoznati su i od strane umjetnika koji vrlo rado dolaze na koloniju.

„Izuzetna mi je čast što sam večeras dio ovakve prekrasne večeri. Sam broj 22, pokazuje da je kolonija postala jedan tradicionalan kulturni događaj od velikog značaja za grad Tuzlu ali i za cijeli Tuzlansku županiju. Vlada TŽ daje maksimalnu potporu daljnjem održavanju ove značajne kulturne manifestacije. Morao bi navesti da su u korist umjetnicima dobro došle i nove epidemiološke mjere koje su dosta povoljnije. Želim vam poželiti sretan rad u nadi da ćete napraviti što bolja djela koja će u budućnosti krasiti domove širom TŽ ali i dalje“, poručio je Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi TŽ.

Ministarstvo civilnih poslova BiH prepoznalo je rad HKD „Napredak“ i pružilo potporu Međunarodnoj likovnoj koloniji. Na veliko zadovoljstvo Napretkovaca ali i okupljenog skupa likovnu koloniju je svečano otvorila Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

„Okupili smo se danas kako bi otvorili XXII. likovnu koloniju Breške. Kada govorimo o likovnoj umjetnosti moramo napomenuti da je Napredak potpomogao u školovanju najvećih imena u slikarstvu, kado što su Gabriel Jurkić, Ismet Mujezinović. Danas počinje susret umjetnosti, sa različitih strana, različitih stilova a sve i jedno nošeno idejom lijepog. I neka ovakvi susreti budu nauk i ideja za buduća druženja sa đacima od kojih će neki u budućnosti biti novi Jurkići. Stojimo u ovoj prekrasnoj župnoj crkvi sa vjerom u Boga, i sa mirisom boja, u susret neiskazanim oblicima koji će za koji dan primiti svoj oblik kroz radove umjetnika“ kazala je Ankica Gudeljević.

Prema riječima domaćina početak kolonije za mnoge označava i početak ljeta. U narednom tjednu pozivaju sve one koji vole umjetnost i prate umjetnička događanja da dođu na Breške i provedu prve ljetne dane u prirodi i prekrasnome ambijentu brežačkih lipa i župne crkve na Breškama.

Ivana Perić, Hrvatski glasnik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

"ČUVAJTE SE LAŽNIH HRVATA"

Njemačka policija uhitila Srbe s lažnim hrvatskim putovnicama

Njemačka policija prije nekoliko dana je objavila priopćenje pod naslovom “Čuvajte se lažnih Hrvata”. U priopćenju navodi kako su 27. srpnja 2021. godine službenici federalne...