Mogli su i Srbi izabrati svog Bošnjaka i Hrvata za dopredsjednike RS- ali nisu

Da je bilo koja relevantnija stranka u Republici Srpskoj, koja je prešla izborni prag, kandidirala nekoga svoga, prosrpski orjentiranog Bošnjaka ili Hrvata za dopredsjednika RS, mogli su, s obzirom na malobrojnost ova dva naroda majorizirati i jedan i drugi- nametnuti im predstavike. Hrvatima pogotovu. Ali nisu. Zadnji put su to učinili s nominalnim Hrvatom, a Miloševićevim poklonikom Emilom Vlajkijem 2010. I od tada to ne čine. Dopuštaju malobrojnim Bošnjacima i još malobrojnijim Hrvatima izabrati svoje autentične predstavnike, iako im oni i nisu baš po volji, piše Hrvatski Medijski Servis.

To je jasno iz podataka Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prema kojima je za dopredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda izabran kandidat SDA Ramiz Salkić sa samo 13,130 osvojenih glasova, ili 2,66 posto. Srpskim stranakama sigurno se nije sviđala Salkićeva retorika koji je RS, uz ostalo nazivao i genocidnom tvorevinim, ali su svejedno ne kandidirajući “svog” Bošnjaka omogućili Bošnjacima izabrati autentičnog dopredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda.

Jerković, koji je kandidat koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, dobio je povjerenje tek 1.637 birača ili 0,33 posto. S obzirom na malobrojnost Hrvata, u RS-u ih živi tek oko 10 tisuća, bilo koja srpska stranka da je nominirala nekog “srpskog Komšića” mogla je s lakoćom osvojiti poziciju dopredsjednika RS iz reda Hrvatskog naroda. Srbi -birači te stranke mogli su izabrati nekog tko je samo nominalno Hrvat, a zapravo je politički Srbin- ali nisu to učinili.

S druge strane više od 200.000 Bošnjaka odlučilo je glasovati za navodno Hrvata,( kažu da se na popisu stanovništva 2013 izjasnio kao Bosanac) a zapravo političkog Bošnjaka Željka Komšića, koji ih je na to dodatno motivirao neskrivenom mržnjom, naročito izraženom u predizbornoj kampanji, prema Hrvatima, njihovim političkim predstavnicima i dužnosnicima Republike Hrvatske i tako preglasati Hrvate u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Time su im pokazali svoju viziju multitetničke BiH. To bi po njima trebala biti država u kojoj bi Hrvati ličili na Komšića, nadmetali se u sluganstvu prema bošnjačkoj politici, veličali njihovu vojsku, njihove mitove, a pljuvali po vlastitom narodu.  /HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIK HRS-A I KANDIDAT MOSTA ZA HRVATSKI SABOR

RAGUŽ ZA HMS: Ako uđem u Hrvatski sabor, pod ovim uvjetima bi podržao novu Vladu Hrvatske

Hrvatska konačno mora usmjeriti fokus politike prema Hrvatima u BiH, a ne prema politici Bruxellesa prema BiH. Temelj svega je da uvjerimo Hrvatsku da...