NA ZAHTJEV VLADAJUĆIH U RS

Sutra posebna sjednica u NSRS o “Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkog režima” koja je usvojena u ZD P BiH

Narodna skupština Republike Srpske sutra će na posebnoj sjednici raspravljati o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta”, koju je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina zastupnika, a zahtjev su potpisali zastupnici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, zastupničke skupine Socijalističke partije i dva nezavisna zastupnika, prenosi Srna.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu zastupnici su naveli da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalificira fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je službeno provodila sustavno iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”, kako se navodi.

“Na ovaj način Zastupnički dom Parlamenta BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju povijesti i marginaliziranju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini”, navedeno je u zahtjevu.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da će svim šefovima klubova biti omogućeno da se obrate na početku sjenice.

Sjednica će biti održana u zgradi Vlade Republike Srpske, a početak je zakazan za 11.00 sati.

Podsjećamo, rezolucija je prvotno bila predložena pod naslovom “Rezolucija o poštivanju žrtava ustaškog režima” koju su predložili zastupnici Naše stranke i Nezavisnog bloka da bi je naknadno preimenovali.

U njoj se traži zabrana spomena Bleiburške tragedije i križnih puteva na prostoru BiH te se od Hrvatskog sabora traži da se događaji pod njegovim pokroviteljstvom ne odvijaju u BiH.

Ova rezolucija usvojena je većinom glasova, a zastupnici iz HDZ-a BiH i HNS-a napustili su sjednicu prije početka glasovanja.

Ni jedan zastupnički klub u Parlamentu BiH, podsjeća HMS, nije prihvatio inicijativu Kluba HDZ BiH – HNS da se donese Rezolucija o žrtvama svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma po uzoru na ranije rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Europe./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PARLAMENT BIH

Dom naroda danas o izmjenama Izbornog zakona BiH

Dom naroda Paramentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebao razmatrati zahtjev Zastupničkog doma PSBiH da se po hitnom postupku...