Sutra polusatni štrajk upozorenja liječnika i stomatologa u FBiH

Liječnici i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH sutra bi trebali održati polusatni štrajk upozorenja, jer još nije riješen problem reprezentativnosti strukovnog sindikata.

Odluku o stupanju u štrajk 4.500 liječnika i stomatologa donio je 19. rujna Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Rješenje problema reprezentativnosti ovog saveza traženo je i na prosvjedima liječnika u svibnju, a do njega se pokušalo doći i kroz izmjene Zakona o radu.

Iz Saveza ističu da je apsurd da u nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim županijama nisu, pa im je onemogućeno sudjelovati u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

“Neujednačene odluke sudova dovele su to toga da su federalni sindikat, kao i sindikati u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji izgubili reprezentativnost. Slično se kasnije dogodilo u Posavskoj županiji nerazumnom odlukom Vlade”, navode iz ovog saveza.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid rekao je ranije da je rješenje u zakonu o reprezentativnosti, koji je trebao biti donesen prije dvije godine.

Prema njegovim riječima, njime bi se jasno definirao položaj svih sindikata u FBiH, pa i sindikata koji zastupa doktore, čime bi se omogućilo doktorima da, kao i u svim drugim zemljama Europe, na zakonit i adekvatan način riješe svoj status.

“U suprotnom, prijeti nam potpuni nestanak, i doktora i zdravstvenog sustava”, upozorio je Zaid./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

Novi detalji ubojstva Nine Ivankovića

U Županijskom sudu u Mostaru u četvrtak je nastavljeno suđenje Suniti Hindić, optuženoj za ubojstvo Nine Ivankovića na Buni, u motelu Villa Ivanković.Glavnom pretresu...