Sve vijesti

BRINE IH ESKALACIJA SUKOBA

SUNAC I MACRON: Dvije neovisne države, za Izraelce i Palestince, najbolje rješenje

Britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazili su zabrinutost u pogledu dopreme humanitarne pomoći u Gazu i opasnosti od širenja rata između Izraela i Hamasa, priopćio je danas Downing Street nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Izraelske vojne snage proširile su kopnene operacije u Gazi, njihovi su borbeni zrakoplovi pogodili još stotine Hamasovih ciljeva. Izrael to naziva drugom fazom trotjednog rata. I Sunak i Macron odvojeno su posjetili Izrael i susjedne zemlje nakon smrtonosnog napada Hamasa u Izraelu početkom mjeseca, što je pokrenulo sukob.

“Dvojica čelnika istaknula su važnost slanja hitne humanitarne pomoći u Gazu. Složili su se kako će zajedno raditi na nastojanjima da se onamo dopreme hrana, gorivo, voda i lijekovi onima kojima je to potrebno te da se strani državljani izvuku odande”, rekao je Sunakov glasnogovornik, dodavši da su obojica čelnika “izrazila zabrinutost zbog opasnosti od eskalacije sukoba na širu regiju, posebno na Zapadnu obalu”.

Prema priopćenju iz Macronova ureda, dvojica čelnika ponovno su podsjetila na pravo Izraela da se brani unutar granica međunarodnog prava, kao i na važnost pronalaska načina da se oslobode taoci koje drži Hamas. Sunak i Macron su kazali da je dugo odgađano rješenje problema osnivanjem dviju neovisnih država, za Izraelce i za Palestince, najbolji način za jamčenje mira./Hina/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

16. KOLO PREMIJER LIGE BIH

Bez golova u susretu GOŠK-a i Širokog

Nedjeljni program nogometne Premijer lige BiH zaključili su GOŠK i Široki Brijeg koji su u Gabeli odigrali utakmicu bez pogodaka. Ranije u nedjelju Posušje je...