Hrvatski Medijski Servis

SUMMIT NA JAHORINI Dodik predložio formiranje zajedničkih komisija BiH, Srbije i RH

Foto: Srna

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u uvodnom obraćanju na summitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji se održava na Jahorini, naglasio je da današnje okupljanje predstavlja još jednu potvrdu da suradnja u jugoistočnoj Europi nije samo diplomatska fraza, nego potpuno konkretna i sadržajna aktivnost.

Dotaknuo se problema BiH s granicama sa Srbijom i Hrvatskom, te pozvao da se danas donese izjava između BiH i Hrvatske i BiH i Srbije, kojom će se utvrditi zajedničke komisije koje će ponovo aktuelizovati sporna pitanja.

“Znamo da je veoma važno da riješimo pitanje granica i da u tom pogledu ne smijemo to ostaviti vremenu i čekanju da se to samo od sebe dogodi“, kazao je Dodik.

Osim toga predložio je da se na summitu dogovori i način kako riješiti ekološki spor između BiH i Hrvatske.

“Nadalje naš problem s Kosovom u vezi s pristojbama na izvoz roba. Mi razumijemo da Kosovo želi da riješi pitanje putovanja s BiH. Očekivali smo da će to pitanje biti riješeno na regionalnoj razini u okviru regionalnih ekonomskih oblasti, ali možemo razgovarati o tome. Ne vidim razloga da BiH ne prihvati ono što je već prihvatila Srbija u odnosima s Kosovom. Ali, ukidanje pristojbi je međunarodnopravna obveza, koje je Kosovo prihvatilo u okviru CEFTA-e, a međunarodnopravne obveze moraju se izvršavati dok su na snazi. Zamislit da mi činimo nešto slično, a o zahtjevu da BiH prvo prizna Republiku Kosovo, pa će pristojbe potom biti ukinute, ne treba trošiti nikakve riječi“, naglasio je Dodik i dodao da mu je žao što kosovsko izaslanstvo nije došlo na summit SEECP-a na Jahorini, te iznio mišljenje da nije bilo razloga da otkažu dolazak.

Dotakao se i aktualnog problema migracija te da se dođe do određenih opcija kako ga riješiti.

“Imam rezerve prema projektima da europska granična služba pomogne graničnoj policiji BiH, da se granice između BiH i Hrvatske hermetički zatvore, u isto vrijeme u kojem migranti i dalje pristižu u BiH na priznatim rutama. Također, nisam ni za to da se oružane snage BiH razmjeste na granice s Crnom Gorom i Srbijom. To ne bi bila dobra poruka za regiju. Predlažem da se pronađe jedno održivo rješenje, rješenje koje će biti regionalnog karaktera i u suradnji s Europskom unijom“, kazao je Dodik.

Dodao je da bi se svi u regiji, ali i u Europi trebali posebno posvetiti sprečavanju krijumčarenja migranata./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte