SULTAN ERDOGAN: Našu vojsku Trump neće zaustaviti sankcijama

Nakon što su odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvale velike kritike u američkoj javnosti, on je nametnuo niz sankcija te je udvostručio carine Turskoj.

Povlačenje iz Sirije, kažu kritičari, otvorilo je vrata turskoj vojnoj operaciji i pomoglo u bijegu velikog broja opasnih terorista te ponovnom oživljavanju terorističke organizacije Islamske države. Isto tako, Trump je naredio potpredsjedniku Mikeu Penceu da vodi izaslanstvo u Tursku i pokuša postići dogovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom o zaustavljanju vojne ofenzive na Kurde u Siriji, za Večernji list piše, Hassan Haidar Diab, stručnjak za događanja u arapskom svijetu.

– Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem – zaprijetio je Trump istaknuvši kako je “bio savršeno jasan s predsjednikom Erdoğanom: turska akcija uvod je u humanitarnu krizu i priprema uvjeta za moguće ratne zločine”.

Između ostalog Trump će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik na čak 50 posto.

Međutim, Donald Trump i dalje stoji čvrsto iza svoje odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije. Trumpove sankcije Turskoj analitičari smatraju nedovoljnima jer Erdoğan ne mari za nikakve sankcije ni pozive na prekid vojne ofenzive, već odlučno ide dalje.

– Vojna operacija protiv terorista neće se zaustaviti. Idemo do kraja dok ne realiziramo cilj, stvaranje 444 kilometra dugog sigurnog područja od zapada do istoka i 32 kilometra od sjevera prema jugu, na koje će se izbjeglice u našoj zemlji vratiti – odlučan je Erdoğan koji podsjeća međunarodnu zajednicu da je Turska zemlja koja se brine za četiri milijuna izbjeglica i tražitelja zaštite te da su do sada na njih potrošili više od 40 milijardi dolara.

– Svim svjetskim čelnicima prije operacije rekao sam da Turska više ne može sama podnijeti taj teret te da moramo stvoriti sigurnosnu zonu kako bismo vratili dva milijuna sirijskih izbjeglica – kazao je Erdoğan koji i sam luta u svojim izjavama. Jedan dan govori kako je operacija usmjerena protiv kurdskih terorista koji prijete nacionalnoj sigurnosti Turske, a drugi dan spominje teret izbjeglica za turski proračun.

U međuvremenu, situacija na terenu izuzetno je napeta. Naime, sirijska vojska stigla je na udaljenost od samo 10 km od turske vojske između gradova Tel Tamra i Ras al-Aina i u svakom trenutku može doći do sukoba dviju vojski. Isto tako, jedinice sirijske vojske raspoređene su u gradu Manbiju, udaljenom tri kilometara od turske granice. U strahu od izbijanja sukoba između sirijske i turske vojske ruske su postrojbe stale kao tampon zona između dviju strana. I Moskva je jučer osudila tursku akciju u Siriji, piše Večernji.

Dok turska operacija izaziva osude diljem svijeta, osim u Kataru, i čelnik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović podržao je tursku vojnu operaciju protiv Kurda u Siriji tvrdeći kako je Turska na to bila “prisiljena”./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

MARK ESPER

Američki ministar obrane protiv Trumpa, ne želi slati vojsku na prosvjednike

Američki ministar obrane Mark Esper izjavio je kako ne podržava slanje vojske na prosvjednike zbog smrti Georgea Floyda i rasne nejednakosti, distancirajući se od...