ŠUICA: Neka se BiH kreće prema briselskoj, a ne građanskoj. Ni Belgija nije građanska država

Dubravka Šuica, zastupnica Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, za N1 je komentarala zasjedanje ministara vanjskih poslova Europske unije.

“Veliki je uspjeh da smo točku o BiH zahvaljujući Hrvatskoj stavili na dnevni red Vijeća za vanjske poslove, nakon što je premijer Plenković tu temu otvorio na Europskom vijeću prije 20 dana, to znači da je u fokusu europskih političara”, kazala je Šuica.

Marija Pejčinović Burić je tražila da se ide prvo sa presudom u slučaju Ljubić pa formiranje vlasti pa onda reforme, a Šuica je kazala da svi to žele.

“Osobno mi je žao da su se izbori odvijali po starom zakonu, trebalo je poštivati odluku ‘Ljubić’, a ne stvarati zbrku nakon izbora. Nisam sigurna kako će se stvari odvijati. Interes svih naroda je da imaju svoja prava i da Hrvati ne budu samo konstitutivni i ravnopravni de iure, nego i de facto”, poručila je.

Zašto nije ranije bilo ove inicijative, ali i drugih, u slučaju Sejdić-Finci, Pilav, Zornić. Treba li njima posvetiti pažnju?

“Potpuno se slažem da trebaju. U zadnjih pet godina naša izvješća o BiH – u svakoj podupiremo da se implementira Sjedić-Finci, ali je izostalo. Trebalo bi da se presude počnu izvršavati”, kazala je Dubravka Šuica za N1.

“Izborni zakon smo stalno spominjali, ali nismo uspjeli jer nemate većinu. To ne može riješiti ni Mogherini, ni Hahn ni zastupnici. To se može riješiti u BiH dogovorom svih strana”, poručila je za N1.

Miroslav Lajčak je rekao da se BiH mora kretati od dejtonske u briselsku odnosno od etničke prema građanskoj državi.

“Neka se kreće BiH prema briselskoj, a ne građanskoj. Ni u Briselu nije građanska država, nego je etnička situacija. Šteta je da ovako postizborno moramo razgovarati. Izborni zakon da se promijenio i tako išlo na izbore – bilo bi bolje”, poručila je Šuica./HMS/

Najnovije

PREDSJEDNIK HRVATSKE

MILANOVIĆ: Žao mi je ako Srbiji nije po volji to što radimo u Hrvatskoj, to je naša stvar

Negativne reakcije iz Beograda na poruke hrvatskih vlasti i predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na obilježavanju obljetnice "Oluje" komentirali su u Sinju predsjednk...