SUĐENJE ORIĆU Svjedok do detalja opisao ubojstva zarobljenika

Saslušanjem zaštićenog svjedoka O1 pred Apelacijskim vijećem Suda BiH nastavljeno je obnovljeno suđenje zapovjedniku tzv. Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i njegovom vojniku Sabahudinu Muhiću.

Svjedok, inače Orićev i Muhićev suborac bio je očevidac likvidacija srpskih zarobljenika – sudca Slobodana Ilića, predratnog zapovjednika policije u Srebrenici, Milutina Miloševića i fotografa Mitra Savića, javlja RTRS.

Svjedok je ostao pri iskazu danom u prvostupanjskom postupku, do detalja opisavši ubojstva.

Petrovdan – 1992. godine. Svjedok – očevidac, Orićev borac, sudjelovao je u akciji na srpsko selo Zalazje. Na lokalitetu u neposrednoj blizini pravoslavnog groblja, grupa zarobljenih Srba – njih četiri ili pet. Vezani! Među njima i sudac Slobodan Ilić.

“Naš zapovjednik Naser Orić sišao je s kata kuće u neposrednoj blizini. Ispitivao je nešto sudca. Nisam čuo šta! Zapovjednik je bio iznerviran, ljut, tresao je rukama. Mi smo mu govorili `ubij četu`! A potom je zapovjednik likvidirao sudca”, navodi svjedok – očevidac.

“Naser je iza pojasa izvukao nož. Zamahnuo i udario sudca u vrat. Krv je potekla. Potom je sudac udario nogom i oborio. Pored mene je stajao Zulfo Tursunović. Rekao mi je da trebamo ići presresti neki tamić. Kad smo se vratili za dvadesetak minuta, sudac je bio krvav. Iz oka mu je nešto curilo. Јedno uho je bilo rasječeno. Visilo je. Naser je uzeo pušku, zvali smo je “srpkinja” i ubio sudca”, opisuje zaštićeni svjedok O1.

Zajedno s Ilićevim, još nekoliko tijela ubijenih srpskih zarobljenika, kamionom, kojim je, kaže, upravljao Amir Salihović Arkan, prevezeni su do zapovjedništva u Srebrenici. I u Kunjercu, kaže, bila je kasna jesen.

Dobili su zadatak da u lokalni vodovod koji je opskrbljivao stanovnike Bratunca, ubace otrov. I u tom napadu, vojska je svom zapovjedniku isporučila ratni plijen – srpske zarobljenike. Među njima je prepoznao fotografa Mitra Savića. Poznavao ga je i prije rata. Od Savića se skrivao iza okupljenih vojnika. Plašio se da ga ne zamoli za pomoć, jer pomoći mu nije smio.

“Mitar je bio vezan. Moj zapovjednik, `gazda` Naser ga je ispitivao. Počeo ga je udarati, pesnicama i boksom. Izvadio je kolt iza pojasa i pucao u Mitra u prsa, a onda u glavu. Јoš jedan mrtav zarobljenik je tu bio, ali ne znam kako se zove. Mitar je pao. Vidio sam i da je Mrčo Muhić ispucao rafal u pravcu Mitra”, rekao je zaštićeni svjedok O1.

Scenarij sličan i u Lolićima. Ovaj put sudbina predratnog zapovjednika policije u Srebrenici Milutina Miloševića, ponovo je bila u rukama ratnog srebreničkog gospodara Nasera Orića. I njegovog vjernog pratitelja Sabahudina Muhića Mrče.

“Zapovjednik je nešto pitao Milutina. Nisam čuo šta. A onda ga je počeo udarati šakama, nogama… Bio je iznerviran. Trajalo je to ispitivanje i udaranje. Milutin je ležao na zemlji. Zapovjednik je uzeo pušku i upucao ga. Prašina se digla. Onda je i Mrčo potvrdio rafalom po Milutinu. Ne znam tko ga je od njih dvojice ubio. Zapovjednik je naredio da se kreč pospe po tijelu”, potresno opisuje zaštićeni svjedok O1.

Sve ove likvidacije, posmatrao je, tvrdi svjedok, s udaljenosti od pet do osam metara. Detaljno ih je opisivao i u prvostupanjskom postupku, no sudsko vijeće predvođeno Šabanom Maksumićem, izreklo je tada oslobađajuću presudu.

Za Maksumića, svjedok je bio “neuvjerljiv”. Isti svjedok – bar tako su u pokušaju diskreditacije i svjedoka i postupajućeg tužitelja, nekažnjeno otkrivali pojedini sarajevski mediji – bio je više nego “uvjerljiv” vijeću u istom sastavu, ali u drugom predmetu, kada je Maksumić fotelju predsjedavajućeg “ustupio” Staniši Gluhajuću. U tom procesu, Orićev vojnik Izet Arifović osuđen je na deset godina zatvora, podsjeća RTRS.

Obitelji srpskih žrtava, kojima je Maksumić, pod plaštom navodnih pritisaka, svojevremeno “zatvorio” vrata sudnice, a bošnjačkim istovremeno širom otvorio, u sudnicu su se ponovo vratile.

“Dosta nam je sudaca i tužitelja koji slušaju naređenja političara s Baščaršije. Dosta nam je sudaca koji ne uvažavaju materijalne dokaze i činjenice i ne slušaju svjedoke kao što je danas bio ovaj”, kaže Radojka Filipović, predsjednica Organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila općine Bratunac.

Vinko Lale, tajnik Udruženja logoraša regije Birač, strahuje da će se proces protiv Orića pretvoriti u rijaliti, s obzirom da sudsko vijeće nije dozvolilo da se, na zahtjev Tužiteljstva, ispitaju svi svjedoci ponovo.

Zaštićeni svjedok O1 sutra će ponovo u sudnicu. Video linkom odgovarat će na pitanja obrane.

S Orićem i Muhićem je, kaže, sudjelovao u gotovo svim napadima na srpska sela i zaseoke, no zapovjedniku ne može oprostiti što ih je u srpnju 1995. godine, kad im je najviše trebao, napustio i pobjegao za Tuzlu.

To što smo mi Srbima “radili” 1992. i 1993. godine, “obilo nam se o glavu 1995.”, zaključio je današnje svjedočenje O1./HMS/

Najnovije

Bolesti pčela i nove tehnologije u fokusu pčelarskog sajma u Mostaru

Svečanim otvorenjem u Mostaru počeo je Šesti međunarodni pčelarski sajam “VI Dani hercegovačkog meda, Mostar 2022.”, nakon čega su upriličena i stručna predavanja. O bolestima...