Hrvatski Medijski Servis

SUD BiH: Sretku Paviću 13 godina zatvora za zločin u Prijedoru

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sretka Pavića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora u ljeto 1992. godine. Pavić je proglašen krivim kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) za sudjelovanje u ubojstvu pet civila u selu Rizvanovići.

Kako se navodi u presudi, civili su u drugoj polovini srpnja 1992. pronađeni u šumi i zatvoreni u objekt pored punkta u Rizvanovićima.

Dan nakon njihovog dovođenja, kako je utvrdilo Vijeće, Pavić i preminuli Pero Stevandić izveli su civile i ubili ih nedaleko od obližnje škole. Prema presudi, Pavić je nakon ubojstva rekao: “Zbog ovakvih je Crni poginuo”.

Analizirajući izvedene dokaze, Vijeće je zaključilo da je Pavić kao pripadnik Volarske čete 6. ljubijskog bataljuna bio svjestan širokog i sustavnog napada na nesrpsko stanovništvo.

Predsjedateljica Vijeća Minka Kreho podsjetila je na iskaz svjedoka koji je vidio optuženog i Stevandića kako odvode civile iz obitelji Čaušević, te kako je čuo rafale.

Kreho je kazala da svjedoci obrane, uključujući i optuženog, nisu doveli u sumnju dokaze o sudjelovanju optuženog u ubojstvima.

Paviću su određene mjere zabrane putovanja, te je naloženo oduzimanje putnih isprava.

Na ovu prvostupanjsku presudu dozvoljena je žalba, javlja BIRN. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte