Hrvatski Medijski Servis

SUD BiH Nastavlja se suđenje Atifu Dudakoviću, generalu tzv. Armije RBiH

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još petnaestorici pripadnika i zapovjednika Petog korpusa tzv. Armije rBiH za zločine nad Srbima u Krajini 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i zapovjednika Petog korpusa tzv. Armije RBiH za zločine protiv čovječnosti na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području općina Bihać i Cazin, prenosi Srna.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani “Šiljo”, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani “Pumparica”, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani “Ejko” i “Šeširdžija”, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubojstvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Posmrtni ostaci jednog broja žrtava pronađeni su po završetku rata i ekshumirani iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne obrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada za to budu stečeni uvjeti.

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte