SUD BiH: ISIL-ovcu iz BiH osuđenom za ratovanje u Siriji objedinjene zatvorske kazne

Državni sud donio je odluku po molbi Safeta Brkića, osuđenog za ratovanje u Siriji, kojom su preinačene presude tog i Općinskog suda u Visokom, u pogledu odluke o kazni, te mu je izrečena jedinstvena kazna od tri godine i dva mjeseca zatvora.

Brkića je Sud Bosne i Hercegovine u prosincu 2016. pravomoćno osudio na tri godine zatvora za organiziranje terorističke skupine. odnosno ratovanje u Siriji, dok je u Općinskom sudu u Visokom osuđen u rujnu 2014. godine, aŽupanijski sud u Zenici je u ožujku 2015. preinačio presudu u dijelu odluke o kazni te je zbog izazivanja narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti osuđen na tri mjeseca zatvora, prenosi Fena.

Brkić je Sudu BiH uputio molbu za ujedinjenje kazni zatvora koje su izrečene tim presudama te uzete kao utvrđene, a u konačnici je dobio tri godine i dva mjeseca zatvora.

– Osuđenom Safetu Brkiću, u izrečenu jedinstvenu kaznu zatvora uračunat će se vrijeme koje je proveo na izdržavanju izrečene kazne zatvora po navedenim presudama. U ostalim dijelovima navedene presude ostale su neizmijenjene – naveli su u Sudu BiH.

Tijekom postupka koji je vođen u Državnom sudu, Brkiću nije bio određen pritvor, a na izdržavanje kazne je, kako je ranije potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN) BiH, je upućen 25. siječnja 2017. godine.

U presudi Državnog suda je navedeno da je Brkić 13. svibnja 2013. iz sarajevske zračne luke otputovao u Istanbul odakle je ilegalno prešao u Siriju u grad Haritan u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 5. ožujka 2014. i zajedno sa drugim osobama iz BiH sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani ISIL-a u jedinici “Mudžahiri Ensarije”.

Pri izricanju ove presude Sud je kao otežavajuću okolnost cijenio Brkićevu raniju osuđivanost, javlja BIRN BiH./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije