Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

SUD BIH Inspektor SIPA-e Darko Marčetić osuđen na godinu dana zatvora zbog zlouporabe položaja

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivje i ročišta za izricanje kaznenopravne sankcije donio je presudu kojom je optuženi Darko Marčetić proglašen krivim da je počinio produženo kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Sud mu je za kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz člana 220. stav 1. KZ BiH u vezi s članom 54. KZ BiH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 11 (jedanaest) mjeseci, a za kazneno djelo nedozvoljeno korištenje osobnih podataka iz člana 149. KZ BiH kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

S tim u vezi, a na osnovu člana 53. KZ BiH, izrečena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 6. 12. 2018. godine pa do 1. 2. 2019. godine.

Istovremeno, optuženom Darku Marčetiću izrečena je mjera sigurnosti – zabrana vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, kojom se zabranjuje da obavlja dužnost policijskog službenika u trajanju od pet godina, od dana pravomoćosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Optuženom su trajno oduzeti predmeti upotrijebljeni prilikom izvršenja kaznenih djela kao i imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela u iznosu od 3.500 eura.

Optuženi Darko Marčetić kriv je što je tijekom ljeta 2018. godine kao policijski službenik Državne agencije za istrage i zaštitu BiH s činom inspektora, raspoređen na radno mjesto istražitelj za sprječavanje i otkrivanje organiziranog kriminala, trgovine ljudima, opojnih droga i drugih kaznenih djela u Kriminalističko-istražnom odsjeku, Regionalnog ureda Banja Luka, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, iskorištavao službeni položaj prekoračenjem granica službenog položaja i neizvršavanjem službene dužnosti, priopćeno je iz Suda BiH./HMS/

Kako iz Suda navode, optuženi Marčetić postupao je i protivno odredbama člana 2. i 3. Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine i člana 3. Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte