BRUXELLES

Studenti politologije Filozofskog fakulteta SUM-a u stručnom posjetu Europskom parlamentu

Studenti diplomskog Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ovoga tjedna boravili su u trodnevnom stručnom posjetu Bruxellesu. U europskoj prijestolnici studente je ugostila hrvatska europarlamentarka Željana Zovko, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U okviru ovoga posjeta studenti su imali prigodu obići Europski parlament i tako iz prve ruke doživjeti način rada, donošenja odluka i stvaranja politika u središtu Europe.

Zastupnica Zovko upoznala je studente s aktualnostima u svome radu u Europskom parlamentu, osobito u Klubu zastupnika EPP-a, Odboru za vanjske poslove i Izaslanstvu za odnose s BiH i Kosovom u kojima djeluje kao potpredsjednica te svojim aktivnostima u Odboru za kulturu i obrazovanje, Pododboru za sigurnost i obranu i Izaslanstvu za odnose sa SAD-om.

U središtu svih aktivnosti tijekom stručnoga posjeta bio je otvoreni razgovor studenata i hrvatske europarlamentarke o trenutnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. U cilju pronalaska rješenja za stabilnost u državi studenti su sudjelovali i na okruglom stolu o važnosti reforme Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Studentica prve godine diplomskog Studija politologije Filozofskog fakulteta Daria Knežević se analizom položaja hrvatskog naroda u BiH, trenutačne krize u BiH i njezinom utjecaju na sigurnost Europske unije posebno istaknula među europarlamentarcima i posjetiteljima koji su nazočili okruglom stolu „Election law of Bosnia and Herzegovina: a question of peace and stability for the EU?“ u organizaciji zastupnice Zovko.

Na spomenutom događaju, između ostalih, govorili su predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister, glasnogovornik Kluba zastupnika EPP-a za proširenje i južno susjedstvo Andrey Kovatchev, predstavnici EEAS-a i DG NEAR-a, pročelnik Studija politologije Filozofskog fakulteta SUM-a dr. sc. Dražen Barbarić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić, a moderator je bio Milan Sitarski iz mostarskog Instituta za društveno-politička istraživanja.

Studentima je rad europskog suzakonodavca, koji ovlast usvajanja i izmjenjivanja zakonodavnih prijedloga te odlučivanja o proračunu EU dijeli s Vijećem Europske unije, predstavila i s njima razgovarala predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Nakon vrlo aktivnog sudjelovanja i otvorenog razgovora s europarlamentarcima studenti su dobili poziv za stažiranje u Europskom parlamentu i prvi kontakti su već ostvareni, tako da je posjet bio i više nego uspješan i produktivan.

Studij politologije zahvaljuje se zastupnici Željani Zovko na pozivu i srdačnom gostoprimstvu te upravi Filozofskog fakulteta Sveučilišta koja je poduprla odlazak studenata na ovo stručno putovanje./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

PREDSJEDNIŠTVO SDA

Bakir Izetbegović kandidat za za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, evo tko su nositelji lista

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na današnjoj redovitoj sjednici utvrdilo kandidatske liste za Opće izbore koji će biti održani 2. listopada ove godine. Predsjedništvo...