Hrvatski Medijski Servis

Studenti likovnih akademija iz BiH na radionici “Otisci multioriginalne BiH”

Studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Mostara započet će danas rad na sedmodnevnoj grafičkoj radionici “Otisci multioriginalne BiH”, u Internacionalnoj koloniji Bosanska Krupa.

Radionica se održava u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, čime mladi žele istaknuti ono što je lijepo i vrijedno u BiH, te jedni druge ohrabriti na afirmaciju kulture i umjetnosti, a zajedničkim radom uputiti poruku pomirenja i potrebne suradnje.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

Projekt podržava likovnu radionicu zato što mladi umjetnici BiH imaju ideje i znanje, kreativni su i žele komunicirati i učiti jedni o drugima i jedni od drugih, te zato što se umjetnosti i kulturi u BiH treba ponovno dati prilika da budu mediji komunikacije i povezivanja.

Ovo je i prilika za međusobnu podršku mladih umjetnika u afirmaciji njihovih kreativnih izričaja. Temama mira, pomirenja, građenja mostova, obrađenim tehnikama linoreza i drvoreza, radionica želi doprinijeti multikulturalnom povezivanju akademskog društva, mladih umjetnika i šireg stanovništva, jer će grafike nastale na radionici biti dalje promovirane u javnosti.

Na grafičkoj radionici “Otisci multioriginalne BiH” pod vodstvom Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu sudjelovat će dvadeset studenata master studija grafike sa ALU Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru, Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, ALU Trebinje Univerziteta Istočno Sarajevo, ALU Univerziteta u Sarajevu i studenti sa Odsjeka likovne kulture Nastavničkog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Stvaranjem novih mostova suradnje studenata likovne umjetnosti u BiH stvorit će se podloga za daljnju multietničku suradnju i promociju aktivnosti za pomirenje. Prošle godine istoimena radionica održana je u Počitelju, nakon čega su uslijedile izložbe grafika u Sarajevu, Trebinju, Mostaru, Širokom Brijegu i Banja Luci, saopćili su organizatori./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte