Stres bi mogao biti uzrok ozbiljne bolesti probavnog sustava

U studiji koju su vodili kanadsko sveučilište McMaster i Institut za istraživanje probavnog zdravlja obitelji Farncombe, a objavljenoj u časopisu Nature, autori su rekli da su otkrili da hormoni stresa potiskuju urođeni imunološki sustav koji inače štiti crijeva od Enterobacteriaceae, piše Fox News.

Enterobacteriaceae je skupina bakterija, uključujući E. coli, koja je povezana s upalnom bolešću gastrointestinalnog trakta.

Tijelo napada dobre bakterije

Kod ljudi s Crohnovom bolešću, bezopasne bakterije prisutne u gastrointestinalnom traktu pogrešno se smatraju stranim napadačima, a imunološki sustav pokreće odgovor, uzrokujući upalu.

“Klinički dokazi upućuju na razdoblja psihičkog stresa u pogoršanju Crohnove bolesti, a poremećaji u crijevnom mikrobiomu mogu pridonijeti patogenom mehanizmu”, napisali su autori. “Ovdje pokazujemo da miševi izloženi stresu razvijaju ilealnu disbiozu, kojom dominira ekspanzija Enterobacteriaceae.”

Prema Science Directu, disbioza je definirana kao “neravnoteža” u mikrobnoj zajednici crijeva koja je povezana s bolešću.

“Važno je da ovaj rad također pokazuje da imunomodulacija može suzbiti negativne učinke psihološkog stresa na imunitet crijeva, a time i disbiozu povezanu s bolestima”, istaknuli su istraživači.

Imunomodulacija je definirana kao promjena u imunološkom sustavu tijela

Bez ispravnog funkcioniranja imunoloških stanica, epitelna stanična stijenka može se razbiti i omogućiti mikrobima povezanim s Crohnovom bolešću da napadnu crijeva i izazovu izbijanje simptoma.

“Glavni zaključak je da psihološki stres ometa sposobnost tijela da se bori protiv crijevnih bakterija koje bi mogle biti upletene u Crohnovu bolest. Urođeni imunitet osmišljen je da nas zaštiti od mikroba koji ne pripadaju crijevima, poput štetnih bakterija”, stariji autor Brian Coombes, profesor i predstojnik biokemije i biomedicinskih znanosti u McMasteru, navodi u priopćenju.

“Kada naš urođeni imunološki sustav funkcionira ispravno, sprječava štetne bakterije da nas koloniziraju, ali kada se poremeti, ostavlja otvor za patogene da koloniziraju mjesta koja inače ne mogu i uzrokuju bolest”, dodao je, prenosi Index./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije