Hrvatski Medijski Servis

STRAVIČNO U Jemenu od gladi umrlo najmanje 850.000 djece do pet godina

Foto: Reuters

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children procjenjuje da je umro veliki broj, moguće i 850.000, djece mlađe od pet godina od neuhranjenosti tijeokom tri godine rata u Jemenu.

Organizacija je navela danas da je to “konzervativna” procjena zasnovana na prosječnim stopama smrtnosti za akutnu neuhranjenost koja, prema Ujedinjenim nacijama, pogađa više od 1,3 milijuna djece u Jemenu od kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom ušla u rat protiv jemenskih Huti pobunjenika u ožujku 2015. godine.

Ne samo što djeca ginu u bombardiranju, nego još više njih umiru od gladi – “a to se potpuno može izbjeći”, rekao je direktor organizacije Save tje Children u Jemenu Tamer Kirolos i dodao da se djeca koja ovako umiru neizmjerno muče.

Rat u Jemenu izazvao je najtežu humanitarnu krizu na svijetu a Ujedinjene nacije upozorile su prošlog mjeseca da je i do 14 milijuna Jemenaca na rubu gladi. UN pokušava oživjeti pregovore o okončanju trogodišnjeg rata u toj zemlji.

Najmanje 6.800 civila je ubijeno a 10.700 je ozlijeđeno u tom ratu prema nalazima UN-a. Zbog borbi i djelimične blokade zemlje za 22 milijuna ljudi je potrebna humanitarna pomoć./Beta/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte