STRASBOURG: Plenković predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Hrvatski Ppremijer Andrej Plenković u Europskom parlamentu u Strasbourgu na prvoj ovogodišnjoj plenarnoj sjednici predstavlja prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije za sljedećih šest mjeseci.

Republika Hrvatska je danas prvi put za kormilom Europske unije, a na putu našeg razvoja europska integracija bila je jasan putokaz u reformama koje smo poduzimali.

Veselim se uspješnoj suradnji s Europskim parlamentom u sljedećih šest mjeseci u želji da našim građanima pokažemo da od Unije imaju opipljive koristi, poručio je Plenković.

Hrvatski je premijer rekao kako je “nekoliko važnih zadaća pred nama”.

– Prije svega, pravovremeni dogovor o novom zajedničkom proračunu EU je prvi prioritet. Moramo nastaviti s financiranjem politika ključnih za razvoj mlađih država članica, ali istovremeno moramo moći rješavati nove izazove s kojima se EU suočava, objasnio je.

– Vezano uz Brexit, važno je naglasiti da je period od 11 mjeseci za postizanje sporazuma o budućim međusobnim odnosima između EU-a i Velike Britanije jako kratak, stoga će biti potrebno puno dobre volje i kompromisa kako bi se postigao dogovor koji zadovoljava obje strane, istaknuo je hrvatski premijer.

Kaže kako hrvatski primjer “doista daje jednu dodatnu simboličnu vrijednost sljedećem sastanku na vrhu u Zagrebu”.

– Iz tog razloga, nadamo se da ćemo na tom sastanku uputiti jasnu poruku našim partnerima u jugoistočnoj Europi koji se još uvijek nalaze u nekoj vrsti europskog predvorja, odnosno čekaonice. Možemo im reći – nastavite li provoditi reforme i ispunite li sve kriterije za pristupanje, vaša europska perspektiva neće biti dovedena u pitanje, dodao je.

Poručio je kako samo “sigurna Europa može osigurati mirno okruženje za svoje građane”.

– U tom kontekstu, učinkovita zaštita vanjskih granica Europske unije te veća otpornost prema vanjskim prijetnjama, hibridnim i kibernetičkim prijetnjama od ključne su važnosti. Postizanje sveobuhvatnog rješenja za održivu i učinkovitu politiku migracija i azila naš je zajednički cilj. Bit ćemo i dalje usredotočeni na daljnji razvoj naše Unije kao prostora slobode, sigurnosti i pravde na temelju zajedničkih vrijednosti, demokracije i vladavine prava, rekao je Plenković.

Program hrvatskog predsjedanja usmjeren je na četiri glavna prioriteta: Europa koja se razvija, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je utjecajna.

Teme kojima će se hrvatsko predsjedništvo baviti obuhvaćaju Brexit i dugoročni proračun EU-a – Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027.

Osim toga, u središtu interesa ovog predsjedanja bit će i zemlje zapadnog Balkana, kao i Istočnog partnerstva (Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldavija i Ukrajina), najavili su hrvatski dužnosnici.

Premijer Plenković prije sjednice se sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, prenosi HRT./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

NAKON LISTOPADSKIH IZBORA

Albin Kurti mandatar za sastav Vlade Kosova

Pokret Samoopredjeljenje (PS) je službeno, pismeno obavijestilo predsjednika Kosova Hashima Thacija da je lider PS Albin Kurti mandatar za sastav nove Vlade Kosova proizišle...