Stranke Trojke povodom otvaranja pregovora: Otvorili smo razlog za ostanak i povratak u BiH

Povodom otvaranja pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom, zajedničkim priopćenjem oglasile su se stranke Trojke.

Pozdravljaju otvaranje pregovora uz poruku: Okrenuli smo BiH u pravom smjeru!

– Otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom spada među najznačajnije političke odluke za budućnost naših građanki i građana još od stjecanja neovisnosti. Ponosni smo što smo bili ona politička snaga koja je težinu donošenja ove odluke iznijela na svojim leđima. Progres koji će uslijediti i koji će donijeti korist svim stanovnicima BiH će biti najbolja satisfakcija za odgovoran i predan rad i uloženi trud – navodi se u priopćenju.

Nakon godina zastoja na europskom putu i posljedičnog skepticizma, sad ponovo imamo europski entuzijazam i optimizam koji je obostran kad je riječ o BiH i EU. To znači našu pojačanu suradnju na ispunjavanju uvjeta koji vode konačnom članstvu, ističu iz ovih stranaka.

– Na tom putu Bosnu i Hercegovinu očekuju brojni izazovi, ali također politička, tehnička i financijska podrška Europske unije. Brojne su koristi država od otvaranja pregovora. Zemlje regije su imale veliku korist od otvaranja pregovora, posebno u smislu bržeg i efikasnijeg povlačenja sredstava iz fondova i putem grantova koja se mjere milijardama eura.

Rekonstrukcija željeznica, energetska efikasnost, osnaživanje poljoprivrede, digitalizacija administrativnih usluga, inkluzivno obrazovanje, osnaživanje pravosuđa, borba protiv korupcije, poboljšanje zdravstvenog sustava – samo su neki od benefita koje će naše građanke i građani osjetiti u procesu pregovora za članstvo – dodaju.

To znači da će imati sve manje razloga zbog kojih odlaze u zemlje EU, a sve više razloga za ostanak. Razlike između BiH i zemalja EU počet će ubrzano da nestaju.

Ističu i kako je jako važno naglasiti da je EU budućnost zajednička budućnost svih naših građanki i građana bez obzira u kojem dijelu BiH žive i kako se izjašnjavaju. Postoji konsenzus, kako dodaju, ogromne većine da Bosnu i Hercegovinu žele vidjeti u EU.

– To je nesumnjivo glavna motivacija za rad na daljnjem približavanju EU svakom onom političaru kojem je interes građana na prvom mjestu.

Probudili smo nadu koja ima racionalno pokriće. Šta god skeptici rekli, poručujemo: Okrenuli smo BiH ka pravom cilju – navodi se u priopćenju stranaka Trojke, SDP-a Naše stranke i Naroda i Pravde./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img