PARLAMENT RS GOTOVO JEDNOGLASNO USVOJIO 8 ZAKLJUČAKA

Strani sudci moraju otići, antidejtonske odluke Ustavnog suda BiH i OHR-a se neće provoditi

Narodna skupština Republike Srpske upravo je nakon skoro šestosatne rasprave usvojila Informaciju u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka.

Informaciju je predložila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, a zaključci su usuglašeni na konsultativnom sastanku koji je sazvao predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, javlja RTRS.

Za Informaciju i zaključke glasala su 74 zastupnika – 72 za, a 2 protiv.

Zaključci u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH:

1. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa 4.

2. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje predstavnike Republike Srpske u instuticijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH.

3. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore s Vladom Federacije BiH s ciljem definiranja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom 2 Općeeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudaca i izboru domaćih sudaca u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Općegeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH.

6. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Daytonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sustav suprotno Općem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. Narodna skupština Republike Srpske obvezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvaćaju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije