STRACHE S DODIKOM: Austrija podržava vojnu neutralnost BiH

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beču da austrijske vlasti imaju puno razumijevanje za stav da BiH treba ostati vojno neutralna.

“Austrija je članica Europske unije, ali nije članica NATO-a i meni je bilo značajno objasniti razloge zbog kojih BiH treba ostati vojno neutralna. Svako svrstavanje može samo štetiti”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka s vicekancelarom Austrije Heinzom-Christianom Stracheom.

Dodik je istaknuo da će Austrija podržati put BiH ka EU i da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja.

Prema njegovim riječima, ekonomska suradnja s Austrijom je veoma široka, a razgovarano je da na razini ministarstava bude uspostavljena dodatna suradnja da bi bili realizirani projekti u oblasti infrastrukture i energetike.

Dodik je rekao da je obavijestio Strachea da se u BiH vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije “Islamska država” i da je to realan problem kojim se trebaju pozabaviti, te da se u BiH formira nova trasa za dolazak migranata za čije prihvaćanje BiH nema logistiku.

Strache je rekao da je na sastanku razmatrano pitanje vojne neutralnosti koju austrijske vlasti podržavaju.

“Razmatrali smo i pitanje vojne neutralnosti koju potpuno podržavamo. Mi Austrijanci imamo potpuno razumijevanje za to i to je veoma značajno za sprečavanje konflikata u budućnosti”, rekao je Strache.

On je istaknuo da ga s Dodikom povezuje dugogodišnje prijateljstvo, ali je važno da su razmijenili mišljenja u vezi s gospodarskom suradnjom i drugim važnim pitanjima kao što su migracije.

“Razmatrali smo suradnju na području infrastrukture, ali i druga pitanja kao što je sigurnosna situacija i moguća suradnja naročito u pogledu osiguranja vanjskih granica”, rekao je Strache.

On je naglasio da Austrija podržava put BiH ka EU, kao i priključenje cijelog prostora jugoistočne Europe.

Dodik je pozvao Strache da posjeti Sarajevo i Banjaluku, što je on prihvatio, ali termin posjete još nije preciziran.

Dodik: Važno sve uključiti u dijalog o Srbima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas u Beču, povodom učešća na Saboru SPC, da je važno da se u političkom životu Srba vodi dijalog svih važnih društvenih činitelja.

Dodik je, u izjavi novinarima nakon sastanka s austrijskim vicekancelarom Stracheom, rekao da će sudjelovati u radu današnjeg Sabora SPC, gdje će prisutne upoznati sa stanjem u BiH i RS.

“Osvrnut ću se na globalno stanje vezano za srpski narod. Iznijet ću ono što mislimo i vidimo, a naravno, na pitanja od interesa dat ću odgovore”, najavio je on.

Dodik je kazao da će nezaobilazno pitanje na Saboru sigurno biti Kosovo i Metohija.

“Stav SPC je jasan i oni su protiv neovisnosti KiM. U tom ambijentu će se voditi razgovori”, rekao je on.

Podsjetio je da je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da priznanje Kosova nije moguće./Srna/HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije