SARAJEVO

Stotine građana došlo na prosvjed podrške Palestincima, o terorističkom napadu Hamasa ni riječi

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini organizirala je skup podrške i solidarnosti s Palestinom, koji se održavao na platou prekoputa sarajevske Vijećnice.

Kako je to bilo i najavljivano mnogobrojni građani su danas odlučili doći i pružiti podršku stanovnicima Palestine, prenose sarajevski mediji.

Organizatori su napomenuli da su svi građani pozvani da dođu samo sa zastavama Palestine i Bosne i Hercegovine, kao i da prate program i parole koje će se skandirati. Unatoč tome, na fotografijama se mogu vidjeti i zastave RBiH te uvredljivi transparenti upćeni Državi Izrael.

Okupljenim na platou ispred Vijećnice obratili su se iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

– Želimo poslati snažnu poruku podrške našim sugrađanima u pojasu Gaze koji se suočavaju s brutalnim zločinima i genocidom. Želimo podići glas protiv ubijanja djece, žena, staraca, ranjenika u bolnicama, protiv nasilja i za mir u Palestini – kazali su organizatori skupa.

Prisutnim se obratila i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

– Hvala slobodarsko Sarajevo, hvala svim majkama koje su dana dovele djecu, hvala očevima, obiteljima, svakom građaninu Sarajeva i BiH koji je danas digao glas za pravdu i istinu – kazala je na početku Karić, pa nastavila:

– Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani povijesti. Sarajevo se uvijek borilo za nedužne i za pravdu. Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu. Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj povijesti. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu, kazala je Karić.

Na prosvjedima nije bilo riječi o svirepom terorističkom napadu Hamasa, kojega su EU i SAD proglasili terorisztičkom organizacijom, na Državu Izrael koji je pokrenuo rat u toj zemlji./HMS/

2 COMMENTS

  1. Sarajevski Hamas (SDA, IZ BiH, Komšo i SBiH) i sarajevski Fatah (Trojka) ni ne pokušavaju sakriti svoje simpatije za Hamas i Hezbolah 🙁 …

    I ovo bi u Europu 🙁 ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img