GLAVNI TAJNIK NATO-A

STOLTENBERG: Moramo se pripremiti za loše vijesti iz Ukrajine

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da zapadni vojni savez treba biti spreman na loše vijesti s ukrajinske fronte dok se Kijev nastavlja braniti od sveobuhvatne ruske invazije.

“Ratovi se razvijaju u fazama”, rekao je Stoltenberg u intervjuu njemačkoj televiziji ARD. “Moramo podržati Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima”, rekao je.

“Trebali bismo biti spremni i na loše vijesti”, dodao je Stoltenberg, ali nije bio konkretniji.

Njegovi komentari dolaze dok zapadni saveznici raspravljaju o streljivu i financijskoj pomoći za Ukrajinu i dok Moskva povećava broj svojih trupa. Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dekret o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na ukupno 1.3 milijuna.

Linije bojišnice malo su se pomaknule posljednjih mjeseci unatoč protuofenzivi Kijeva tijekom ljeta. Ali Ukrajinci su upotrijebili krstareće rakete kako bi potisnuli rusku flotu u Crnom moru i nanijeli štetu duboko u ruskom teritoriju.

“Ovo su velike pobjede iako nisu uspjeli pomaknuti liniju bojišnice”, rekao je Stoltenberg u intervjuu.

Poslao poruku članicama NATO-a: Gledajte dalje od nacionalnih interesa. Pobjeda Putina ne bi bila tragedija samo za Ukrajinu

Stoltenberg je pozvao članice NATO-a da pojačaju proizvodnju streljiva, žaleći se na fragmentirano stanje europske obrambene industrije.

“Ne možemo surađivati onoliko blisko koliko bismo trebali”, rekao je, pozivajući vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa i sagledaju širu sliku.

“Pobjeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu već bi predstavljala i opasnost za ostale saveznike”, rekao je Stoltenberg. “Što više budemo podržavali Ukrajinu, rat će brže završiti”, rekao je još. /HMS/

1 COMMENT

  1. NATO je zadužen da kaže i loše vijesti; do tada će mediji u zapadnom svijetu objavljivati samo ‘dobre’ vijesti iz Ukrajine, bas kao sto to radi i uredništvo ovih novina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img