STOLAC: Na Radimlji sv. Misa i komemoracija u subotu

Svečana komemoracija i sv. Misa za sve poginule i nestale katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu održat će se na Radimlji kod Stoca u subotu, 18. svibnja 2019. u 18,00 sati, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 17,30 sati. Svi vjernici, koji mogu sudjelovati u ovom prigodnom i svetom činu, dobro došli!, priopćeno je iz Župe Stolac.

”Potkraj 2. svjetskog rata, već 1944. godine, partizani su zarobili brojne hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali. Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj „sud“ u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali.

Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika.

U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca”, priopćeno je iz Župe Stolac.

Župnik navodi u priopćenju kako je župa i ove godine odlučila odati počast brojnim žrtvama. ”U znak poštovanja prema njima i njihovim patnjama najmanje što možemo učiniti jest da u javnosti svjedočimo i da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo. Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu.

Isto tako odlučeno je da se zamole brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili”, priopćeno je iz Župe Stolac./HMS/

Najnovije

PAKLENI VIKEND

U Hercegovini danas do 41 stupanj

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno sunčano i vruće, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Poslijepodne lokalni pljuskovi s grmljavinom su mogući na...