Sve vijesti

HNK Mostar

Stolac: Brojni pjesnici iz BiH i Hrvatske na “Vidoškoj pjesničkoj noći”

Sinoć je na Radimlji upriličena je poetsko-kulturna manifestacija ”Vidoška pjesnička noć”. Ovaj hvale vrijedan događaj, u organizaciji Matice hrvatske Stolac, a pod glavnim i generalnim pokroviteljstvom Općine Stolac održava se već četvrtu godinu za redom u sklopu ”Stolačkog kulturnog proljeća”.

Kiša, koja je počela padati nekoliko trenutaka prije 20 sati, onemogućila je održavanje manifestacije pored životopisne nekropole stećaka, tako su organizatori bili primorani premjestiti događaj u prostorije obližnje Javne ustanove Radimlja. Kiša nije uspjela omesti pjesnike ni Pučke pivače iz Rogotina, koji su s klapskom pjesmom otvorili večer, navode lokalni mediji.

Načelnik Stoca Stjepan Bošković istaknuo je važnost ovakvih događaja zbog čuvanja integriteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

”Prije četiri godine vodstvo Matice hrvatske Stolac osjetilo je potrebu za utemeljenjem trajne poetsko-kulturne manifestacije koju smo nazvali Vidoška pjesnička noć. Želja nam je bila i ostala mlađe naraštaje, koji stasaju u našem vremenu, stihovima napajati na nepresušnom poetskom izvoru. Tako su, evo četvrtu godinu zaredom hrvatski pjesnici pozvani na najljepšu pozornicu koju čovjek može poželjeti –Radimlju, kako bi pred slušateljstvo iznjedrili najbolje što je njihov stvaralački duh stvorio.” – napisao je u uvodu ovogodišnje publikacije predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Bošković, koji je također iskoristio priliku da pozdravi sve koji su došli i zahvali se Općini Stolac jer i u ovim teškim vremenima ima sluha za kulturu. .

Radimlja je tako ugostila veliki broj pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Okupljeni su mogli čuti stihove Ive Raguža, Ružice Soldo, Frane Vlatkovića, Stjepana Šešelja, Josipa Škerlja, Ive Nuić, Marka Boškovića, Franje Džakule, Marine Kljajo – Radić, Pere Pavlovića, Vincija Lupisa, Miljenke Koštro, Radice Leko, Miljenka Stojića, Jasenke Požege-Sremac, Anite Martinac, Dušana Muse i Sanijele Matković. Ljubo Krmek, jedan od glavnih organizatora i urednik publikacije Vidoška pjesnička noć 2014. također je podijelio svoje stihove, kao i Srećko Marijanović, koji je radio ilustracije za spomenutu publikaciju.

Naime, ove godine Organizacijski odbor uveo je i jednu novinu u ”Vidošku pjesničku noć”. Tako uz nagradu Hrvatski stećak, dodjeljene su nagrade Mali hrvatski stećak učenicima Osnovne škole Crnić, Osnovne škole Stolac i Srednje škole Stolac.

Nagradu Hrvatski stećak oganizacijski odbor ”Vidoške pjesničke noći” u znak zahvalnosti za osobit doprinos hrvatskoj književnosti dodijelio je književniku Anti Sekuliću, koji nije bio u mogućnosti prisustvovati događaju. U njegovo ime, nagradu je preuzeo Antin prijatelj, pjesnik, prozaik i dramski pisac Stjepan Šešelj, koji se okupljenima i organizatora zahvalio u ime Ante Sekulića te naglasio njegovu važnost za pisanu riječ u Hrvata nazvavši ga ”institucijom” hrvatske književnosti. Kraj programa za Vidošku pjesničku noć 2014. pripao je ponovo Pučkim pivačima iz Rogotina, a okupljeni su se nastavili družiti i poslije programa./HMS/

Najnovije