NAKON ODLUKE ŠVICARSKIH VLASTI

Što je sve potrebno hrvatskim državljanima za odlazak na rad u Švicarsku?

Švicarska je kao jedna od najpoželjnijih zemalja u Europi za rad i život do sada za hrvatske radnike imala određene kvote. Ali od 1.siječnja ove godine Hrvatskoj je dodjeljen status slobodnog protoka ljudi koji mogu tražiti posao u Švicarskoj.

Švicarska je trenutno, kao i susjedne zemlje poput Austrije i Njemačke u potrazi za kvalitetnom radnom snagom iz Hrvatske. Ipak, ostavljena je mogućnost ponovnog ograničenja slobodnog protoka, ako se prijeđe određeni prag.

Jozo Dalić, član savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kazao je za Dnevnik RTV Herceg Bosne, da je sloboda kretanja zajamčena hrvatskim državljanima kao i državljanima ostalih članica EU.

“Sami i osobno, ako žele, mogu doći na švicarski teritorij i tražiti sebi zaposlenje.” – potvrdio je Dalić.

Mnoštvo je onih koji u zapadne zemlje odlaze nedovoljno informirani o potrebnoj papirologiji i dozvolama za ulazak i rad u tim zemljama.U medijima se o ovoj temi mahom prenose nepotpune i neprovjerene informacije.

O potrebnoj papirologiji, Dalić naglašava, da svi dokumenti moraju biti hrvatski. Podsjeća na slučajeve iz Njemačke i Austrije, kada su hrvatski državljani dolazili sa vjenčanim listovima, vozačkim dozvolama i slično, dokumentima izrađenim u drugoj državi. Takvo nešto, tvrdi, u Švicarskoj neće biti prihvaćeno.

“Isključivo će se priznavati samo diplome koje su završene na tzv. Bolonji, kazao je Dalić koji ne preporučuje nostrifikaciju diploma. “To je dugotrajan proces i iziskuje jako puno vremena i jako puno troškova i na kraju diplomu će najvjerojatnije ili napola priznati, a sve ostalo ćete morati ponovno polagati ili ići na dodatno školovanje ovdje u Švicarskoj.”

Švicarski se zakoni, navedi RTV HB, razlikuju od primjerice njemačkih. Fleksibilniji su ali manje socijalni.

Dalić tvrdi da hrvatski državljani ne bi trebali imati problema u vezi traženja stana ili upisa djece u školu i slično. Kaže da je administracija u Švicarskoj relativno brza i odgovara na svaki zahtjev u roku od 4 tjedna.

Za očekivati je da će ova odluka Švicarske imati utjecaj na dotok hrvatskih državljana iz Austrije i Njemačke, više nego iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, zbog postkovid perioda koji će, po Dalićevim riječima, biti dosta težak.

Hrvatska zajednica u Švicarskoj pripremila se na ovaj proces kako bi informacijama pomogla zainteresiranima. Otvorena je i internetska stranica za prijavu traženja posla na švicarskom teritoriju./M. Bagarić/HMS/

1 COMMENT

 1. Ministar izgleda nema pojma. Nostrifikacija diploma je u CH jednostavna, samo nemojte pitati nase seljacine koje su otisle 80ih, jer nemaju pojma. Svima preporucam da se iskljucivo obracaju CH institucijama i ne slusaju savjete “pametnih”. (za diplome ministarstvo skolstva BBT)
  Ja preporucujem nostrifikaciju i srednje skole jer se samo tako mozete dalje skolovati, sto Svicarci poslodavci i ocekuju!

  Ova prica o vjencanom listu je budalastina, jer je to validan dokument da ne znam gdje da si se vjencao!
  Slobodno ga prilozite, jer tako ne morate prijavljivati brak u konzulatu!

  Sretno svima!

  Jos nesto: Svi balkanci da smanje ton kad govore, jer Svicarci misle da vicemo na njih. I ne mlatarajte rukama kad govorite, jer im bude neugodno! 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije