DVOSTRUKA MJERILA VSTV-A

Što je s disciplinskom odlukom u slučaju Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) još uvijek nije donijelo odluku po disciplinskoj tužbi UDT-a protiv Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH.

Iz VSTV BiH je prošlog tjedna rečeno za “Avaz” da je odluka u fazi izrade i trebala bi biti izrađena krajem ovog tjedna te potom dostavljena strankama u postupku.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) protiv Debevca je podnio tužbu 2. travnja ove godine. On se tom prijavom teretio za neprimjereni i namjerni kontakt s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, direktorom OSA-e, pritisak na tužiteljicu Tužiteljstva BiH Vedranu Mijović te skrivanje podataka u svom godišnjem financijskom izvještaju, odnosno da posjeduje nekretninu u Španjolskoj.

Zanimljivo je da VSTV-u, u slučajevima disciplinskih predmeta, kada su u pitanju glavna tužiteljica Gordana Tadić i predsjednik Suda BiH očigledno imaju dvostruke aršine.

Naime, prošlog tjedna je VSTV BiH donio odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, točnije da joj je dokazan disciplinski prekršaj. Riječ je o postupku u kojem postoji pravo žalbe.

Međutim, u oba ova predmeta završne riječi su održane u dva dana. U predmetu protiv Tadić 12.srpnja, a Debevca 13.srpnja . Ali, VSTV-e je za sada samo donio odluku protiv Tadić, ali još uvijek ne i Debevca. Pitanje je što se uopće čeka i zašto odluka već nije donesena i objavljena.

Prema neslužbenim informacijama “Avaza” veliki je pritisak na članove Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva za suce u predmetu protiv Debevca da donesu oslobađajuću presudu, iako su dokazi Ureda disciplinskog tužitelja više nego dovoljni da se odmah suspendira i razriješi dužnosti.

Prije svega dokaz da je Debevec 14 godina krio imovinu u Španjolskoj, a nije je prijavio u imovinskim kartonima, kao i dvojni identitet i državljanstvo Španjolske na ime Ranko Kaveson./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

ŠIROKI BRIJEG

Svoje stihove govorili pjesnici iz Širokog Brijega, Mostara, Rame, Ljubuškog, Posušja i Imotskoga

Posljednji od četiri književna susreta ovogodišnje manifestacije „Književna večer s književnicima s područja Županije Zapadnohercegovačke“, u organizaciji knjižnica ove županije, upriličena je u Narodnoj...