Što je polineuropatija? Ovo su simptomi na koje je važno reagirati na vrijeme

Polineuropatija je oboljenje ili difuzni poremećaj koji zahvaća periferne živce. Problematično je to što nije ograničen na distribuciju kod samo jednog živca ili ekstremiteta.

Specifični simptomi polineuropatije su simetričnost osjeta i trnjenje koji se najčešće u početku javljaju u stopalima, a onda se šire prema potkoljenicama. Kod nekih polineuropatija može izazvati slabost mišića. Razvija se sporo, godinama, a najčešći oblik je dijabetička polineuropatija.

Kako nastaje polineuropatija?

Živci su sastavljeni od niza živčanih vlakana, od kojih svako ima svoje tijelo, to jest stanicu te svoj ogranak, akson, koji je obavijen ovojnicom. Ogranci živaca služe za transport sastojaka koji su neophodni da bi živac obavljao svoju funkciju, a ovojnica je zaslužna za prijenos podražaja.

Živci također imaju i žile koje ih opskrbljuju krvlju, a transport se odvija sve do najmanjih ogranaka. Kod polineuropatije su zahvaćeni periferni živci koji su samo dio vrlo složenog živčanog sustava.

Periferni živci uključuju motorne, osjetne i mješovite živce. Uzrok polineuropatije najčešće su neke određene bolesti koje čine oštećenje na perifernim živcima. Ako je bolest oštetila samo jedan živac to je mononeuropatija, a više njih je polineuropatija.

Najzastupljenije vrste polineuropatije su:

 • Dijabetička polineuropatija
 • Alkoholna polineuropatija
 • Nasljedna polineuropatija

Osim toga, oštećenje živaca može se pojaviti i kod osoba koje imaju kroničnu bubrežnu insuficijenciju, bolest vezivnog tkiva, kod osobe koja ima HIV infekciju, kod manjka vitamina B12, poremećaja funkcije štitnjače te kod malignih bolesti. Uzrok polineuropatije može biti i toksičnost olova, virus ili bakterija, ugriz krpelja (lajmska bolest) te Guillain-Barreov sindrom, no to su puno rjeđi slučajevi, piše N1.

Neke polineuropatije zahvaćaju motorna vlakna, a neke primarno osjetilna. No, dijabetes, lajmska bolest i difterija mogu zahvatiti i moždane živce.

Simptomi polineuropatije

Znakovi polineuropatije pojavljuju se sporo i pri početku se ne povezuju nužno s poremećajem živaca. Polineuropatija se kvalificira na temelju toga koji dio živca je zahvaćen – radi li se tu o stanici, ogranku ili ovojnici, a na temelju toga se razlikuju i simptomi.

Ovo su najčešći simptomi polineuropatije na koje treba obratiti pozornost:

 • Trnjenje u stopalima i nogama
 • Mravinjanje u stopalima i potkoljenicama
 • Osjećaj žarenja i pečenja u stopalima i nogama
 • Grčevi u listovima
 • Mišićna slabost, atrofija mišića
 • Slabljenje refleksa
 • Simetrično pojavljivanje simptoma – trnjenje u oba stopala ili obje ruke
 • Sjajna koža kod slabih mišića

Među opisom simptoma polineuropatije spominje se i kako se oni najčešće pojačavaju noću i u mirovanju te da mogu buditi osobe iz sna. Kroz dan i za vrijeme kretanja se znakovi polineuropatije pojavljuju, no u manjem intenzitetu.

Simptomi dijabetičke polineuropatije

Dijabetička polineuropatija može zahvatiti živce koji pokreću očnu jabučicu i živce koji inerviraju mišiće natkoljenica. Ovo uzrokuje da bolesnik nije u mogućnosti pokretati jednu stranu lica, doživljava poteškoće kod žvakanja i ne može zatvoriti oko. Među simptomima je i sindrom karpalnog tunela koji zahvaća šake te uzrokuje žarenje prstiju i onemogućava izvođenje finih pokreta.

Polineuropatija kod dijabetičara može uzrokovati slabost mišića koje podiže stopalo pa bolesnik ne može stati na petu. Bolovi se mogu pojavljivati i u natkoljenici te se širiti do prepona i koljena. Radi se o bolovima zbog kojih osoba teško spava jer se simptomi dijabetičke polineuropatije pojačavaju noću.

Kod osoba koje pate od dijabetičke polineuropatije mogu nastati rane na stopalima zbog neravnomjerne raspodjele pritiska. S obzirom na to da bolesnik slabije osjeća bol, može se razviti infekcija te je važno napomenuti da se stopala moraju održavati čistima te redovito pregledavati.

Kako ju prepoznati?

Ako otkrijete neke od ranije navedenih simptoma, potrebno je obratiti se liječniku kako bi se ustanovilo uzrok polineuropatije. S obzirom na to da ona ne nastaje sama od sebe već kao reakcija na neku tjelesnu tegobu, liječenje će između ostalog biti usmjereno prema rješavanju tog zdravstvenog problema.

Da bi se ustanovilo radi li se o polineuropatiji, potrebno je obaviti osnovne laboratorijske pretrage, a moguće je da se izvede i elektroforeza serumskih proteina. Ostali testovi činit će se na temelju zdravstvenog problema, to jest, od podtipu polineuropatije.

Inicijalne pretrage trebale bi otkriti uzrok.

Liječenje polineuropatije

Liječenje je prvenstveno usmjereno na liječenje uzroka polineuropatije. Uzrok je potrebno eliminirati ako je to moguće te to može zaustaviti napredovanje bolesti i ublažiti simptome. Ako se zna da je polineuropatiju uzrokovao dijabetes ili neka druga bolest, liječenje se odvija regulacijom šećera u krvi te primjenom analgetika kojima se popravlja opće stanje kod dijabetičara.

Izlječenje od polineuropatije dolazi sporo i često je nepotpuno jer se uglavnom bazira na minimaliziranje bolova i invalidnosti. U liječenju pomažu fizikalna terapija te lijekovi za ublažavanje boli u živcima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

SJEDNICA SKUPŠTINE HNŽ

Hercegovačko-neretvanska županija dobila Prostorni plan

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je na svojoj današnjoj sjednici Prostorni plan HNŽ-a. Taj dokument bio je na skupštinskim klupama još 2018. godine, ali je...