ŠTO ČEKA BOSNU I HERCEGOVINU: Agonija do izbora, anarhija nakon izbora 2018.!?

Najgora politička kriza nakon Daytona, ne funkcioniranje parlamentarnih većina, stalni politički sukobi koji prijete narušavanju stabilnosti cijele regije-sve su ovo samo od nekih ocjena koje se mogu (opravdano) čuti o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, a posebice na državnoj i federalnoj razini, piše u analizi trenutnog stanja i mogućeg razvoja događa u BiH Hrvatski Medijski Servis.

Ovaj saziv vlasti već je od samog svojeg ustroja bio opterećen nizom neriješenih odnosa, kako unutar bošnjačkog korpusa (SDA-SBB), tako i u kontekstu hrvatsko-bošnjačkih odnosa, no zamah koji je davala priča o provedbi  Reformske agende ostavljala je prostor za optimizam kako će se stvari početi rješavati na korist naroda i građana.

Jedina svjetla točka

No, danas, nešto manje od godinu dana do izbora vidi se kako su rezultati ograničeni, a jedna od rijetkih svijetlih točki je stanoviti napredak kada je riječ o uvjetima za dobivanja statusa kandidata.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u više je navarat naglasio kako parlamentarna većina ne postoji, ali i kako takvo što nije prepreka za daljnje ispunjavanje svih onih zadaća koje stoje pred BiH u smislu dobivanja statusa kandidata. Drugim riječima, Čović pokušava na neki način odvojiti temu političkih sukoba, od one europske, a hoće li mu to i uspjeti vidjet će se do kraja godine.

Međutim, u kontekstu parlamentarnih većina postoje brojne točke sukoba, poput zakonskog rješenja o trošarinama koje osim europskog, treba spustiti i kočnicu za dobivanje iduće tranše MMF-a, a bez koje tijela vlasti ne mogu funkcionirati na pravi način.

Državna razina vlasti već je ranije pokazala sve slabosti kada je riječ o protočnosti zakonskih rješenja-većina se tražila od sjednice do sjednice, nije postojao jasan i čvrst odnos koalicijskih partnera koji očito nisu okupljeni oko programa, već oko matematike, a stalna previranja unutar bošnjačkog političkog korpusa samo su dolijevala ulje na vatru te destabilizirala ionako lošu parlamentarnu većinu.

Koaliciju najprije zaljuljali SDA-ovi pobunjenici, a potom Radončić

Prvo je valajuća većana na razini BiH zaljuljana odlaskom SDA-ovih pobunjenika, a kap koja je prelila čašu je pucanje koalicije SDA-SBB, i najava lidera SBB-a Fahrudina Radončića kako ostavlja rok do kraja godine za pronalazak novog partnera, a nakon čega će izaći iz izvršne vlasti u državi i Federaciji.

Radončić je dodatno pojasnio odluku u razgovoru za N1 kazavši kako Izetbegović već mjesecima traži i provocira da SBB napusti vlast.

-Mi smo potpuno odgovorno prihvatili tu vrstu ponude i očekivati je da će naša četiri ministra u Vladi FBiH i jedno u Vijeću ministara BiH u idućih mjesec dana ponuditi ostavke predsjedniku FBiH Marinku Čavari, odnosno predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću, najavio je Radončić, dodavši kako svu odgovornost na novonastalu situaciju snosi Izetbegović koji je nekada isključio SBiH iz vlasti, SDP, Demokratsku frontu, ASDA i sada SBB.

Traži se većina

Ovoj priči treba dodati i stalne sukoba kod srpskih političkih predstavnika, kao i odlazak određenih kadrova Saveza za promjene iz oba doma državnog Parlamenta, nakon čega je parlamentarna većina postala misaona imenica za predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića.

Nameće se pitanje isplati li se uopće krenuti u rekonstrukciju Vijeća ministara (ukoliko ga SBB napusti), kada se zna da će većinu koja će stati iza tog novog obnovljenog Vijeća ministara u ovom trenutku biti veoma teško pronaći. Ako, pak, ne dođe do rekonstrukcije, Vijeća ministara će biti na mukama budući će morati (a moralo je i do sada u nekoliko slučajeva) tražiti i skupljati ruku po ruku kako bi došlo do magične brojke od 22 zastupnika nužne za prolazak bilo kojeg zakonskog rješenja.
Sjetimo se samo primjera zakonskih rješenja oko trošarina i biti će jasno kako državnu vlast čeka nastavak agonije zbog nepostojanje jasne i čvrste većine koja bi stala iza Vijeća ministara.

Izborna godina naglavačke okreće pravila igre

Tomu svakako treba dodati i činjenicu da ulazimo u izbornu godinu, a zbog čega se pravila igre okreću naglavačke. Drugim riječima teško je očekivati da će stranke davati sve od sebe kako bi postojala zakonska protočnost-većina će svoju snagu usmjeravati na predizborne aktivnosti i jačanje unutar svoje baze, a onda se okrenuti i drugim ciljanim skupinama.

U tom će kontekstu biti zanimljivo vidjeti ponašanje SBB-a nakon isteka spomenutog roka-kadrovi u izvršnoj vlasti možda bi rado ostali na tim pozicijama, no, u tom slučaju SBB-ovo biračko tijelo moglo bi tu stranku i njezinog lidera optužiti za nedosljednost, odnosno nepopularnu borbu za fotelje te tihu suradnju s najljućim neprijateljem SDA-om.

Agonija u funkcioniranju vlasti nastaviti će se i u Federaciji, dijelom zbog eventualnog SBB-ovog napuštanja, a dijelom i zbog starih problema koji prate hrvatsko-bošnjačke odnose u tom entitetu. Naime, na stolu je niz pitanja koja nisu riješena, a zbog kojih je koalicija SDA-HDZ i ostale stranke od početka zapadala u brojne probleme. Problematika izbornog zakonodavstva samo dodatno narušava odnose koalicije u Federaciji koja, osim nekoliko pozitivnih primjera, nije uspjela pokazati zadovoljavajuću razinu suradnje.

Mostarski scenarij

Ipak, aktualna politička kriza nije ništa u usporedbi s onim što bi moglo uslijediti nakon izbora u listopadu iduće godine, ukoliko se ne promjeni Izborni zakon, odnosno ne provede presuda Ustavnog suda u dijelu koji se tiče popunjavanja federalnog Doma naroda. Hrvatski politički predstavnici u više su navrata upozoravali kako bez popunjavanja Doma naroda nema ni izbora federalne izvršne vlasti, a ni ustroja državnog Doma naroda, bez čega ne može funkcionirati ni državna vlast.

Dosadašnji napori da se Izborni zakon izmjeni, a pritom ispoštuje presuda koja govori o legitimnom predstavljanju i konstitutivnosti naroda rezultirali su usvajanjem HNS-ovog prijedloga na državnom Domu naroda, no, vrlo je izvjesno kako HNS-ov prijedlog neće proći u Zastupničkom domu, budući su sve bošnjačke stranke, kao i SDS, najavile kako će glasovati protiv. U međuvremenu je SDA predložila izborna pravila, koji po riječima dužnosnika HDZ BiH ne provode odluku Ustavnog suda, već zadržava status quo i pokazuje namjeru vladajuće bošnjačke stranke da i u budućnosti majorizira Hrvate u izboru federalne izvršne vlasti i hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ako njihov prijedlog i dobije većinu u Zastupničkom domu, vrlo je izvjesno kako će ga savez HDZ BiH i SNSD oboriti u Domu naroda državnog parlamenta.Zato je već sada, gotovo sigurno da promjena Izbornog zakona neće biti.

A ukoliko se promjene ne donesu na vrijeme biti će upitno kako implementirati izborne rezultate, pri čemu je sve veći broj onih koji tvrde da nas čeka mostarski scenarij u cijeloj državi- preciznije, anarhija i bezvlašće na razini Federacije BiH i BiH.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić jasno je nedavno upozorio kako BiH tone u krizu koja je uvjetovana odnosima Hrvata i Bošnjaka u FBiH, a u tom je kontekstu naglasio i kako Srbi nisu akter te krize te kako bi ista mogla dovesti do “mostarskog scenarija” u BiH.

Stabilna vlast jedino u RS i županijama s hrvatskom, odnosno bošnjačkom većinom

Do sljedećih izbora upitno će biti funkcioniranje vlasti na razini Federacije BiH, Bosne i Hercegovine, a zategnuti odnosi između HDZ BiH i SDA, već ugrožavaju funkcioniranje vlasti i u mješovitoj Hercegovačko-neretvanskoj, a mogi bi i u Srednjebosanskoj županiji.

Do izbora stabilna vlast bit će jedino u Republici Srpskoj, gdje SNSD, čini se, sa svojim koalicijskim partnerima DNS-om i SPS-om ima sigurnu parlamentarnu većinu, te u većinski hrvatskim i većinskim bošnjačkim županijama. A nakon izbora-Bog zna što nas čeka./M.I./HMS/

Najnovije

INZKOV ZAKON PREPUN PRAVNIH RUPA

Negiranje ratnih zločina na Stipića livadi i u Briševu bez kazne!

“Trebalo je pobiti ustaše u Briševu”; “Nek’ su platili glavom UZP-ovci na Stipića livadi” - ove dvije objave izazvale bi zgražanje u većem dijelu...