Što će dogoditi vašem tijelu ako šećer izbacite iz prehrane?

Šećer direktno utječe na našu biologiju, piše Well and Good, te nas pretvara u ovisnike jer aktivira centar za nagradu u mozgu, isti onaj centar koji se aktivira kod korisnika kokaina ili heroina. Stimulacija tog područja stalnim konzumiranjem slatkoga prerasta u ovisnost o šećeru.

Detoks od rafiniranog šećera može pomoći kod balansiranja šećera u krvi, poboljšati probavu i smanjiti upalne procese u organizmu. Kada govorimo o detoksu, ne misli se na prestanak konzumiranja svih šećera, već se fokus stavlja na prirodne i zdrave šećere, piše Vecernji.hr

Što će se dogoditi ako prestanete konzumirati rafinirani šećer?

Eliminiranjem procesuiranog šećera i dodavanjem cjelovitih i neprocesuiranih namirnica vaša će se prehrana prirodno promijeniti i tražit ćete nutritivniju hranu poput vlaknima bogatog povrća, zdrave masti, visoko proteinske namirnice i kompleksne ugljikohidrate. To će sve pridonjeti tome da ćete se dulje osjećati siti i nećete imati potrebu za šećerom.

Ojačati ćete svoj imunološki sustav

Može li šećer biti povezan s dosadnom prehladom? Naravno da može, jer previše šećera može zaustaviti stanice koje napadaju patogene u imunološkome sustavu što nas čini podložnijima za prehlade i infekcije. Kada jedete više biljne hrane bogate vitaminima i mineralima zapravo održavate svoj organizam jakim.

Stabilizirat će vam se raspoloženje i podignuti energija

Mnogi ljudi posežu upravo za šećerom kako bi im se podigla energija i nisu potpuno u krivu, ali s jednostavnim rafiniranim šećerom taj efekt traje jako kratko, dok s kompleksnim šećerima taj je efekt ravnomjernije raspoređen i duže traje. Nakon kratkog efekta od rafiniranog šećera dolazi do iritabilnosti pa čak i tuge.

Vaša koža će se očistiti

Kada jedete previše rafiniranog šećera javlja se sistemska upala koja spušta vaš imunitet i povećava rizik od razvoja prištića i akni zbog razvoja bakterija na licu. Ta pojačana upala stimulira hormone za stres poput kortizola koji zatim povećava proizvodnju sebuma (ulje na vašem licu) i daju bakterijama mjesto za razmnožavanje.

Poboljšat će se zdravlje vašeg srca

Prehrana bogata šećerima povećat će rizik za razvojem srčanih bolesti čak i ako je ostatak prehrane baziran na zdravim namirnicama. Istraživanja pokazuju da šećer pogoduje dizanju krvnog tlaka i stimulaciji jetre koja izlučuje masnoću u krvotok i zato je prehrana bogata šećerima toliko štetna za zdravlje našeg srca.

Poboljšat ćete svoju probavu

Previše rafiniranog šećera može hraniti loše bakterije u vašem probavnom sustavu, odnosno gastro traktu koji je odgovoran za regulaciju imunološkog sustava i ključan je za pravilnu probavu. Rast tih baterija može dovesti do probavnih problema, ali i problema s upalama, aknama i bol u zglobovima./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Najnovije

VRSALJKO NIJE NASTUPIO

Atletico uvjerljiv protiv Mallorce

Nogometaši Atletica učvrstili su na trećoj poziciji Primere pobjedom na svojoj Wandi nad Mallorcom 3-0 u prvoj utakmici 34. kola.Alvaro Morata je iz penala...