PREDSJEDNIK NSRS

STEVANDIĆ: Ustavni sud BiH ponizio Schmidta, pokušao je ispraviti njegovu”brljotinu”

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić je naveo da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom je donesena privremena mjera kojom je zabranjena primjena Zakona o nepokretnoj imovini u RS, trenutno onesposobila zakon te da će ga morati usvojiti u nekom drugom obliku.

– Federacija BiH već desetljeće i pol radi po osporenom zakonu, ali da ne trpi ni pritiske, ni posljedice. Odbor za ustavna pitanja poslao je odgovore Ustavnom sudu BiH u vezi osporenog zakona o nepokretnoj imovini. RS nastavlja pravni kontinuitet svojih odluka, za razliku od FBiH koja 14 godina radi po osporenom zakonu, nikada se time nije bavila ni Kvinta, ni Ustavni sud ni veleposlanici. Nikada FBiH nije promijenila Zakon o šumskom zemljištu – rekao je Stevandić.

Dalje tvrdi da RS drži pravni meritum i da se drži pravnih odgovora.

– FBiH nikada nije slala odgovore Ustavnom sudu. Ovim je Ustavni sud najviše ponizio visokog predstavnika. Sada je Ustavni sud pokušao ispraviti brljotinu nelegalnog visokog predstavnika. Ovo je virtuozan pravni manir pravnika RS – dodao je Stevandić.

Pravni odgovor će dati RS, ako bude potrebno sjednica će biti i izvanredna, najavljuje Stevandić.

– Nije riječ o mijenjanju zareza, već o pravnom kontinuitetu. Besmislene su bile odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda, oni se sada međusobno sukobljavaju. Utvrdili su odgovore Ustavnom sudu na pet pitanja, uključujući i pitanje plaća sudaca i tužitelja, dodjelu svetosavske nagrade – istaknuo je Stevandić.

Zabranjuje se primjena Zakona o nepokretnoj imovini u RS

/HMS/

spot_img

Najnovije

spot_img