State Department odobrio potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju helikoptera Black Hawk te s tim povezane opreme i usluga Hrvatskoj u okviru ugovora čija je vrijednost procijenjena na 500 milijuna dolara, objavio je Pentagon u petak.

U priopćenju Agencije za sigurnosnu suradnju američkog ministarstva obrane navodi se da je Hrvatska zatražila osam helikoptera Black Hawk.

Black Hawk je vojni višenamjenski helikopter i koristi se u 30-ak zemalja.

“Predložena prodaja podržat će vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država poboljšanjem sigurnosti NATO saveznika koji je i dalje važna snaga za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Predložena prodaja poboljšat će sposobnost Hrvatske da odvrati sadašnje i buduće prijetnje i podupre koalicijske operacije, kao i promicati interoperabilnost sa Sjedinjenim Državama i drugim snagama NATO-a”, navodi se u priopćenju i dodaje da Hrvatska neće imati teškoća s integracijom te opreme u svoje oružane snage.

State Department je ranije odobrio Hrvatskoj prodaju dva helikoptera Black Hawk UH-60M i pripadajuće opreme za 115 milijuna dolara, a nakon toga SAD je donirao Hrvatskoj još dva helikoptera koji su stigli 2022./HMS/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img