State Department objavio razloge posjete O’Briena Bosni i Hercegovini

Pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja u State Departmentu James O’Brien boravit će u Sarajevu, između 1.-3. veljače.

Njegova posjeta će naglasiti snažno partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine i potvrditi podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, najavljeno je iz State Departmenta.

Tijekom boravka u Sarajevu, pomoćnik američkog državnog tajnika O’Brien sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, efikasne i odgovorne demokratske institucije na svim razinama vlasti od suštinskog značaja za bolju budućnost svih građana, kako u Federaciji Bosne i Hercegovine tako i u Republici Srpskoj, navodi se u objavi State Departmenta.

– Pomoćnik tajnika O’Brien također će se sastati s visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom i na Sveučilištu u Sarajevu održati uvodno obraćanje o prioritetima SAD u regiji, navode iz State Departmenta.

Podsjetimo, O’Brien je na ovu poziciju unutar američke administracije imenovan na prijedlog predsjednika SAD Joe Bidena. Prethodno je bio jedan od ključnih ljudi za uvođenje američkih sankcija, između ostalih i dužnosnicima u BiH.

O‘Brien je za vrijeme Clintonove administracije bio viši savjetnik američke državne tajnice Madeline Albright te je aktivno sudjelovao u kreiranju Daytonskog sporazuma. Bio je angažiran i na podršci SAD Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju u okviru čeka je pomogao da se osobe odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti privedu pravdi./HMS/

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img

Najnovije

spot_img